Helden in het zonnetje

Jan Slagter: “Echte helden verdienen een podium”

Waarom zijn Roel de Groot, Jelle Stoker, Jouke Wobma, Johann Velkers, Giel de Koning en Eric Schipper echte helden en verdienen zij het in het zonnetje te worden gezet?

Kordaat en resoluut

Op 17 februari van dit jaar zag de 19-jarige student Roel de Groot uit De Zilk (gemeente Noordwijk) een jonge vrouw staan op de spoorwegovergang De Zilk-Hillegom. Roel bedacht zich geen moment en haalde haar van het spoor, terwijl er al een trein in aankomst was. Om de jonge vrouw in veiligheid te brengen, waagde hij zijn eigen leven. Het incident liep goed af. De vrouw, die verder anoniem wil blijven, heeft hulp gekregen en het gaat inmiddels weer goed met haar. Voor zijn kordate en resolute optreden bij het redden van deze vrouw van het spoor ontving Roel uit handen van de burgemeester van Noordwijk (die Roel in haar toespraak ‘een held’ noemde) de bronzen legpenning en een loffelijk getuigschrift. Zij deed dat uit naam van de Stichting Carnegie Heldenfonds.

Eerbetoon

Een soortgelijk eerbetoon viel Jelle Stoker, Jouke Wobma en Johann Velkers ten deel. Deze helden hebben op 18 augustus 2020 een automobilist uit een brandende auto gered. Dit gebeurde bij ‘het klaverblad’ in Heerenveen. Giel de Koning uit Gemert-Bakel redde begin 2020 zijn overbuurvrouw uit haar brandende huis. En Eric Schipper uit Leeuwarden heeft op 17 april 2020 een baby uit de Leeuwarder stadsgracht gered.

Omzien naar elkaar

Vorige maand interviewde ik voor het MAX Ledenblad Jaap Smit. Hij is niet alleen Commissaris voor de Koning in Zuid-Holland, maar ook voorzitter van het Platform Heldenwaardering en het Carnegie Heldenfonds. Aanleiding was de Nationale Heldendag op 26 november 2021. MAX geeft die dag helden en hun bijzondere daden een welverdiend podium. Eén uitspraak van Jaap Smit sprak mij bijzonder aan: “Een samenleving is niet een verzameling individuen die het ieder afzonderlijk mogen uitzoeken.” Omzien naar elkaar is immers ook een van de drijfveren van Omroep MAX. Dat brengen we in de praktijk met de MAX Ombudsman, de Soresdienst, de MAX Seniorencoach, het Café MAX en natuurlijk MAX Maakt Mogelijk, waarmee we ons onder andere inzetten voor ouderen in Oost-Europese landen die het daar vaak verschrikkelijk slecht hebben.

Voorbeeldfunctie

Het Carnegie Heldenfonds staat voor een van de meest bijzondere vormen van burgerschap: het redden van andermans leven. Heldenmoed is het ultieme voorbeeld van omzien naar elkaar, van verantwoordelijkheid dragen voor elkaars veiligheid en welzijn. De Nationale Heldendag, het eren van helden die met gevaar voor eigen lijf en goed in de bres zijn gesprongen voor een ander, heeft ook een voorbeeldfunctie. Omdat, zoals Jaap Smit het zegt: “Het op elkaar gericht zijn is niet meer iets wat iedereen met de paplepel is ingegoten.”

Tijd voor MAX

Wegens het succes van de Nationale Heldendag vorig jaar werkt het Platform Heldenwaardering voor de 2e keer samen met Omroep MAX. Toen kon er vanwege de coronacrisis helaas geen ceremonie plaatsvinden. Dankzij het programma Tijd voor MAX konden een aantal helden die het leven van iemand anders hadden gered toch in het zonnetje worden gezet. Dit jaar zal dat ook gebeuren. Hierbij zal het programma worden voorafgegaan door een officiële ceremonie in de brandweerkazerne van Leidschendam-Voorburg.

De speciale uitzending van Tijd voor MAX is te zien op vrijdag 26 november 2021 om 17.10 uur op NPO 1. 

Geef een reactie