oekraïne

Jan Slagter: De burgers van Oekraïne, dat zijn wij!

Mijn hart gaat uit naar de bevolking van Oekraïne, een Europees land met een democratisch gekozen regering, dat geannexeerd dreigt te worden door het Rusland van machtswellusteling Poetin.

Intrieste gevolgen

Ik hoorde laatst iemand zeggen: om het denken en handelen van mensen als de Russische president Poetin te kunnen begrijpen, schiet je eigen ratio te kort. Wat al langer gevreesd werd, is nu toch bewaarheid. In een zorgvuldig voorbereide actie loopt het Russische leger van alle kanten het soevereine grondgebied van Oekraïne onder de voet. Het Oekraïense leger en de burgers bieden heldhaftig tegenstand, maar op het moment dat ik dit schrijf is niet te zeggen hoelang dit verzet stand kan houden. Er is een bloedige strijd aan de gang met verschrikkelijke humane gevolgen.

Zeker niet ver-van-mijn-bed

Het is volkomen terecht dat de NPO de programmering op de televisiezenders heeft aangepast om ons bijna continu op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen. Dit is allesbehalve een ver-van-mijn-bed-show. Oekraïne ligt net zo ver vliegen van Schiphol als bijvoorbeeld de Spaanse Costa del Sol. Het land is onderdeel van ons Europa, is een goed functionerende democratische rechtsstaat en kent nauwelijks corruptie. Het doet letterlijk pijn om te zien hoe dat land nu ten prooi valt aan de grijpgrage handen van ‘tsaar Wladimir’. En als sommige analyses kloppen, zou dit weleens de eerste stap kunnen zijn in een veel meer omvattend plan.

Volledige steun

Onbegrijpelijk hoe sommige Tweede Kamerleden bij ons het kunnen opnemen voor Poetin en diens zogenaamd ‘vrije’ Rusland. Er is geen enkele beweegreden – behalve roebels – die dit zou kunnen rechtvaardigen. Ook de oproep om aan de zijlijn te blijven toekijken hoe deze oorlog afloopt omdat we anders onze energieprijzen weleens niet meer zouden kunnen betalen, keur ik streng af. Voor die gasprijzen komt onze regering vast wel met een compensatieregeling. Het is een laffe opstelling; de moedige Oekraïners verdienen juist onze volledige steun. En de sanctiemaatregelen tegen Poetin en zijn schatrijke vazallen kunnen wat mij betreft niet ver genoeg gaan. Laten we een voorbeeld nemen aan de tienduizenden Russen die de straat op zijn gegaan om te protesteren tegen de oorlog, daarmee een forse celstraf riskerend.

MAX Maakt Mogelijk

Ik maak me grote zorgen over de situatie in de Oekraïne. Stichting MAX Maakt Mogelijk ondersteunt, zoals u wellicht weet, diverse hulpprojecten voor ouderen in dit land. Zij kunnen niet vluchten, zijn afhankelijk van de hulp die ze krijgen. Ook in het aangrenzende Moldavië maken onze medewerkers zich grote zorgen; dit armste land van Europa krijgt waarschijnlijk te maken met een grote vluchtelingenstroom. We zullen u zodra dit mogelijk is nader informeren over hoe het onze projecten en mensen ter plekke vergaat.

Houd moed, Oekraïne, onze gedachten zijn bij jullie. Weet dat wij achter jullie staan!

(Beeld: ANP)

Geef een reactie

Reactie

  1. madeliev says:

    Goed en helder geschreven, ik ben het er helemaal mee eens!