Handen af van onze programma’s!

Als het aan minister Arie Slob ligt, krijgt de publieke omroep opnieuw een enorme bezuiniging opgelegd. Straks kunt u als gevolg daarvan misschien niet meer naar uw favoriete programma kijken. Help ons in de strijd tegen dit afbraakbeleid en sluit u bij ons aan. Samen kunnen we een vuist maken.

Boos en bezorgd

Tijdens mijn contacten in het land had ik al gemerkt dat er veel onrust heerst onder de kijkers en luisteraars over de door minister Slob beoogde herziening van het omroepbestel. Dus ik besloot vorige maand in MAX Magazine en op het MAX Opiniepanel een oproep te plaatsen om te polsen of die zorgen breed gedragen worden in de achterban van Omroep MAX. De oogst: duizenden bezorgde, verontwaardigde en boze reacties!

Haagse bemoeizucht

Los van de bezuinigingen is er veel onvrede over de toenemende bemoeizucht van ‘Den Haag’ over de inhoud van de programma’s. De politiek bepaalt in feite welke programma’s we wel en niet mogen uitzenden. Als het aan de VVD ligt, zendt de publieke omroep alleen nog educatie, informatie en cultuur uit. Amusement is slechts toegestaan om moeilijk bereikbare doelgroepen te bedienen. Omdat ouderen daar niet onder vallen, is amusement voor ouderen volgens de dames en heren politici uit den boze. Die worden dus gewoon weggejaagd naar de commerciële zenders. Meneer of mevrouw Kers schreef niet te begrijpen waarom amusement niet meer op de NPO mag. “Amusement hoort ook bij het leven. Deze programma’s wil ik graag zien zonder reclame ertussendoor.”

Al die onderbrekingen…

Want die programma-onderbrekende reclameblokken bij RTL en SBS vindt de MAX-doelgroep maar knap irritant. Zo schreef mevrouw Roeleveld: “Mijn man en ik kijken meer en meer naar de publieke zenders. Goede programma’s en goede uitzendingen van MAX. De reclame voor en achter de programma’s stoort ons niet. Maar we worden ziek van de onderbrekingen op de commerciële zenders, iedere paar minuten. Ook de programma’s bevallen ons daar niet.” J.P. Bregonje is bang dat er van de publieke omroep niets meer overblijft “zodat je straks wel verplicht wordt om naar die commerciële omroepen te kijken.”

Hartenkreet

Y. Zwarts liet ons in een hartenkreet weten: “Véél programma’s van de publieke omroepen worden door de commerciëlen gekopieerd of er worden spin-offs van gemaakt. Die kunnen weinig goeds zelf verzinnen. Waarom mogen de publieke omroepen niet zelf beslissen? Waarom worden wij kijkers en leden van omroepen zó gedicteerd door onze regering? Leven wij ook in een land van dictators? Ik vind het verschrikkelijk dat wij geen vrije keuzes mogen maken, want daar komt het voor mijn gevoel toch op neer. We verliezen en zijn al véél van wat goed was in ons land kwijtgeraakt. Het is om te huilen dat het laatste waar we nog enigszins een eigen keuze in kunnen maken – je eigen omroepen en hun producten, zelf kunnen beslissen wat we willen zien – ook nog dreigen kwijt te raken. Waar bemoeien zij zich mee? Kunnen we hier collectief nog een stok voor steken?”

Dit wordt de doodsteek

Er is in het land ook grote onrust over de voorgenomen bezuinigingen. Minister Slob wil naast een heleboel andere maatregelen de reclame voor 20.00 uur afschaffen en dat betekent opnieuw een enorme bezuiniging. Opgeteld bij de eerdere bezuinigingen die we keer op keer voor onze kiezen kregen kom ik uit op – schrik niet – 109 miljoen minder budget voor de publieke omroep. Het kan niet anders of dit gaat ten koste van de programmering. Panellid mijnheer Van Haren heeft dat goed begrepen. Hij schreef: “De publieke omroep moet een goede basis hebben om goede programma`s te maken en te kopen, en met de plannen van minister Slob gaat dat niet meer lukken.”

 Kom in actie voor het te laat is

De heer of mevrouw Agma is optimistisch en liet ons weten: “Omroep MAX heeft prachtige programma’s en ik denk niet alleen voor ouderen. Programma’s met inhoud en zingeving. Ook amusement, maar allemaal gepast voor jong en oud. Jan Slagter en zijn medewerkers hebben het tot nu toe goed gedaan en ik heb daar ook voor de toekomst alle vertrouwen in.” Maar door al die bezuinigingen dreigen uw favoriete programma’s juist te verdwijnen. Straks kunnen wij ons niet meer permitteren om zomerprogrammering te produceren en wordt u in de zomermaanden geconfronteerd met alleen maar herhalingen. Straks merkt u dat er geen tv-programma’s meer in de ochtend worden uitgezonden. We moeten nu in actie komen voordat het te laat is.

Vernielen wat anderen hebben opgebouwd

Eén reactie uit de MAX-achterban luidde: “Minister Slob jaagt niet alleen de jeugd weg van de nationale omroep, maar ook de volwassenen en zelfs de presentatoren. De nationale omroep is teruggekomen van ver en nu het eindelijk zo ontzettend goed gaat komt er iemand van de regering (Slob) die nu eventjes de ruige bezem door omroepland gaat halen. Die man is aan het vernielen wat anderen zo zorgvuldig opgebouwd hebben. Het was bij alle ministers de afgelopen jaren al hopeloos, maar Slob staat aan de top van de omroepvernietiging.”

Help ons een vuist te maken

Dat is precies de reden dat vanaf 4 november 2019 Omroep MAX 2 weken lang spotjes op radio en tv uitzendt, waarin ik de kijkers en luisteraars oproep lid te worden van MAX. Steun MAX, help ons een vuist te maken, zodat het programma waar u graag naar kijkt, kan blijven bestaan! Word lid voor slechts 7,50 euro per jaar (het levert u ook nog eens tal van leuke uitstapjes en voordeeltjes op). Bel naar 0900-5555 000 of ga naar ikwordlidvanmax.nl

Geef een reactie

Reacties (9)

 1. FredBom says:

  waar maakt Den Haag zich druk over? Of wordt er druk uitgeoefend door de commerciëlen? Het is al jaren een feit dat de programma’s van de nationale omroepen van een hoger niveau zijn en daardoor meer kijkers trekken. Laat het zoals het is, dan kan ieder voor zichzelf bepalen waar hij naar wil kijken.

 2. Loesloes says:

  Het ergste is dat wij automatisch via de Belastingdienst fors mee betalen aan de Publieke omroep. Aan de commerciële omroepen betalen wij niks dus die moeten veel reclames uitzenden. NPO 1 en 2 moeten blijven zoals het nu is. En NPO 3 heeft maar beperkte waarde. Bezuinigen kan ook door te weigeren om extreme bedragen voor voetbal rechten te betalen of die uit een speciaal potje te halen. Wij betalen veel belasting en het Rijk houdt veel te veel miljarden vast. Nog meer bezuinigingen op bestaande voorzieningen zoals de Publieke omroep is onnodig door te stoppen met geld verkwisten aan zinloze onderzoeken . En voldoende van ons belastinggeld aan de Publieke omroep te blijven besteden. En laat de STER reclame gewoon bestaan zoals het nu is.

 3. zeiler says:

  Bij de zenders worden soms veel te hoge salarissen betaald , hoe is dat bij de publieke omroepen ?? Ook veel geld betalen om oa. sport te kunnen laten zien is uit den boze!! Dus als de Balkenende norm aangehouden wordt en er geen hoge bedragen betaald worden voor oa sportuitzendingen of andere uitzendingen , dan wil ik wel lid worden.
  Reclame (direct of slinks) gericht op kinderen mogen voor 20.00 uur niet vertoond worden, daar ben ik wel voor.

 4. maya de groot says:

  Als een uitzending onderbroken wordt haak ik af en ga niet meer terug. Ik ben lid van MAX omdat
  ik het fijne programma’s vind die niet onderbroken worden en de meest reclames afschuwelijk en irritant zijn. Het gezeur van Slob en anderen van de regering komt altijd weer terug, altijd over hetzelfde!
  MAX is mijn favoriete zender en moet blijven.
  Maya de Groot

  1. Carmen Wijngaarde says:

   Ben ik het helemaal mee eens,geen tijd en geld voor stakingsacties.

 5. Franc says:

  Ik ben al lid, wat wordt de volgende actie?
  Gezamenlijk een paar tractoren of kraanwagens huren?

  1. Carmen Wijngaarde says:

   Dat geld kan liever in de acties die Max ondersteunt met woord en daad.

 6. Carmen Wijngaarde says:

  Ik ben al lid,handen af van die prachtige programma’s,waarvan vele ouderen echt genieten,het wordt tijd dat men zich zou verdiepen in wat ouderen nodig hebben en niet zeuren dat wij te duur zijn,hebben zij echt besef dat vooral eenzame ouderen smullen van Max zijn programma’s ze houden ons Fris actueel en bij de les,wij kunnen altijd terecht bij Max en zijn panel.

 7. Carmen Wijngaarde says:

  Ingelogd blijven SVP.