Gemak dient de mens.. niet altijd

We staan minder in de keuken om zelf te koken of voor te bereiden en kopen meer kant en klaar. Gemak dient de mens zeggen we. Maar is dat ook echt zo? Herkennen we nog wel wat we eten of gaat alles gedachteloos naar binnen. Het lijkt soms of we niet meer nadenken over wat we in onze mond stoppen en blindelings vertrouwen op wat er in de winkelschappen staat.

Omdat we teveel en verkeerd eten en veel minder bewegen nemen hart- en vaatziekten en diabetes toe. Het mag bekend zijn dat ik huiverig ben voor alle voorverpakte levensmiddelen. Ook die met een gezondheidsclaim. Michael Pollan, de Amerikaanse journalist die al talloze boeken over dit onderwerp schreef, zei al minstens 10 jaar geleden ‘Eet niks dat je grootmoeder niet zou herkennen in je boodschappenmandje’. Nu gaat die stelling misschien wat ver, maar er zit een grote kern van waarheid in.

We laten teveel aan anderen over. Groente voorsnijden, gehaktballen maken, salades in een bakje. Onlangs maakte ik een programma over onze Hollandse garnalen. Gewoon zelf vangen hier vlak aan de kust. Koken is niet moeilijk alleen het pellen vraagt wat ervaring. We zijn gewend ze in een bakje in de supermarkt te kopen. Maar het blijft bizar dat de garnaal die we in de winkel kopen een houdbaarheidsdatum van enkele weken heeft. Als ze gevangen worden en vervolgens gekookt gaan ze naar pellerijen in Marokko. Vervolgens komen ze weer terug om verpakt te worden en liggen ze vaak nog 2 weken in de winkel.

Er zijn inmiddels ook machines ontwikkeld die de garnalen hier in Nederland pellen. Maar die zijn duurder dan de garnalen die in Marokko zijn gepeld. Een raadsel in mijn ogen. Maar behalve de prijs en de verspilling van energie door de garnalen heen en weer te laten reizen en de noodzaak ze langer houdbaar te maken, is er nog iets anders: het enorme verschil in smaak.

We zijn zo gewend geraakt aan wat de industrie ons voorschotelt dat we bijna niet meer weten hoe iets echt smaakt. En geloof me, dat is een wereld van verschil. Nu ga ik niet uitroepen dat iedereen met een net langs de kust moeten gaan lopen om zelf garnalen te vangen, maar bij de visman of op de markt ongepelde garnalen bestellen en vervolgens eens een uurtje zelf pellen, is het experiment meer dan waard.

Want als je zo aan het pellen bent en elke garnaal stuk voor stuk door je handen laat gaan en het schaaltje maar heel langzaam ziet vullen, is het uiteindelijke eten ervan nóg lekkerder. En zeker verser!

Geef een reactie

Reactie

  1. Baggerman says:

    Veel voorverpakte spullen uit de winkel moet ik ook niet, het verbaasd mij ook dat mensen in de supermarkt in paniek raken als iets er niet is en dan naar huis bellen van wat moet ik nu. Ik kook altijd mijn maaltijd zelf want niet alleen uit de supermarkt komen dingen die ik niet wil eten maar tafeltje dekje is ook niet zo lekker als de zelf gekookte en gebraden maaltijd. Het is niet alleen het eten maar ook allerlei keukenmachines die zo handig lijken maar het niet zijn, kortom in de keuken is heel wat mis.