Duur 03:14
Gepubliceerd op 20 februari 2018

ABP houdt belangrijke informatie achter

Vlak voor de Kerst overviel ABP 800.000 pensioendeelnemers met de mededeling dat de Anw-compensatie per direct zou worden afgeschaft. Hierdoor werd de financiële toekomst van vele duizenden mensen van de ene op de andere dag onzeker. Naar nu blijkt, houdt ABP echter belangrijke informatie achter.

Sommige pensioenfondsen kennen een Anw-compensatie. Die regeling houdt in dat als de gepensioneerde overlijdt, de overblijvende partner een aanvulling krijgt op zijn of haar partnerpensioen. Partners zonder eigen AOW-uitkering kunnen hiervoor in aanmerking komen. Voor hen kan deze aanvulling, die kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar, noodzakelijk zijn om na het overlijden van de partner financieel rond te komen. Eén van de pensioenfondsen met zo’n regeling is ABP. Maar besloten is om de compensatie af te schaffen. Iedereen die het wegvallen van deze aanvulling niet kan opvangen, moet zich maar bijverzekeren, luidt de boodschap. Probleem: áls het bijverzekeren al lukt, kost dat al snel duizenden euro’s aan premie.

Mogelijk toch compensatie

Wat ABP níet vertelt, is dat veel mensen die worden benadeeld door het wegvallen van de Anw-compensatie, tóch een aanvulling op hun partnerpensioen tegemoet kunnen zien. Het gaat om iedereen die vóór 1996 ABP-pensioen heeft opgebouwd. Deze aanvulling is lager dan de Anw-compensatie, maar kan toch aanzienlijk zijn. Iemand die vóór 1996 5 jaar ABP-pensioen heeft opgebouwd, kan rekenen op een aanvulling op het partnerpensioen van ongeveer 1.200 euro per jaar. Bij 30 jaar pensioenopbouw vóór 1996 loopt de aanvulling op tot 6.500 euro per jaar*.

Achtergehouden informatie

Deze informatie is cruciaal voor diegenen die nu op het punt staan een dure overlijdensrisicoverzekering af te sluiten vanwege het wegvallen van de Anw-compensatie. Of die simpelweg in de stress zitten over hun financiële toekomst. ABP heeft er echter bewust voor gekozen om de betrokkenen niet op het bestaan van deze regeling te wijzen. Het uitdrukkelijke advies om betrokkenen hierover actief te informeren, heeft ABP naast zich neergelegd. Ook in het pensioenoverzicht wordt hierover niets vermeld. Naar ons oordeel maakt ABP hiermee opnieuw een grote fout. We hebben ABP om een reactie gevraagd.

ABP heeft inmiddels aanvullende informatie geplaatst op hun website. Ook op andere manieren zullen zij hier bekendheid aan geven. Als u denkt in aanmerking te komen voor een aanvullende regeling, dan kunt u bellen naar het spreekuur van MAX Ombudsman. U zult dan aanvullende informatie krijgen.

(*) Deze cijfers zijn indicatief en gebaseerd op informatie van vakcentrale CMHF.

Hallo Nederland besteedt op 20 februari 2018 aandacht aan dit onderwerp. In de reportage komt ook MAX Ombudsman Rogier de Haan aan het woord.

Bent u benieuwd of u tóch recht hebt op compensatie? Dan kunt u gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie

Reacties (5)

    Hencon says:

    Als ik het goed begrijp geldt de regeling niet voor partners boven de AOW leeftijd en met een eigen AOW uitkering.

      Lenne says:

      We mogen toch aan nemen dat dit wel zo is waar hebben weanders jaren voor betaald ?

      Sientje says:

      Dat hoop ik toch wel zeg zou anders helemaal te gek worden

    Lenne says:

    Mijn man is met 60 jaar met pensioen gegaan na 40 dienst jaren…ik mag toch aannemen dat mij er als dit zou gebeuren een na bestaande pensioen is of moeten wij iets andes regelen?

    AartM says:

    N.a.v. info stukken ingediend bij ABP.
    Na 3 maanden bericht retour.
    Krijg, met terugwerkende kracht, verhoging ABP-pensioen van € 119,– per maand.

Bekijk ook

Meer