praten

Dit is waarom we soms tegen onszelf praten

Bijna iedereen praat weleens tegen zichzelf. Dit mompelen is eigenlijk hardop nadenken, want vaak is er helemaal niemand bij. Maar nadenken kan ook geluidloos, waarom spreken we onze gedachtes soms dan toch hardop uit? 

Handig trucje

Het hardop uitspreken van bepaalde dingen is een handig trucje van de hersenen om iets beter te onthouden. Wanneer iets bewust wordt uitgesproken, wordt er als het ware een notitie in het geheugen gemaakt. Hierdoor wordt de kans dat u iets vergeet kleiner. Dit werkt bijvoorbeeld ook goed tijdens het studeren. Uit onderzoek van de Canadese University of Waterloo blijkt dat het hardop uitspreken van een tekst helpt om woorden in het langetermijngeheugen te krijgen.

Betere concentratie

Ook kan hardop praten u helpen bij het concentreren. Als u zich wilt concentreren op een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld een zoektocht naar roze koeken in de supermarkt, vindt u deze waarschijnlijk sneller als u een paar keer hardop ‘roze koeken’ zegt. Dan concentreert u zich daar namelijk een stuk beter op.

Gedachten op een rijtje

Naast een betere concentratie, zorgt hardop nadenken ook bij het organiseren van uw gedachten. Door belangrijke zaken uit te spreken, worden deze hoofdzaken geschieden van de bijzaken, waardoor veel mensen minder snel afgeleid raken en meer overzicht hebben.

Zenuwen in bedwang houden

Een andere reden dat de mens soms tegen zichzelf praat is dat het ervoor zorgt dat zenuwen enigszins in bedwang worden gehouden. Sommige mensen moedigen zichzelf als het ware aan, bijvoorbeeld voor een sportwedstrijd. En dit is helemaal niet raar, want wie zichzelf aanmoedigt heeft doorgaans meer zelfvertrouwen en minder angst. Zeker wanneer u in uw aanmoediging ook uw eigen naam noemt geeft dat extra zelfvertrouwen blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse University of Michigan.

Zelfbeheersing

Uit weer een ander onderzoek blijkt dat tegen uzelf praten u ook kan weerhouden van slechte beslissingen. Onderzoekers van de University of Toronto in Canada concludeerden bijvoorbeeld dat mensen die tegen zichzelf zeggen niet teveel te eten ook sneller geneigd zijn om dit niet te doen. Dus heeft u een gebrek aan zelfbeheersing als het gaat om het leegeten van een hele zak snoep? Probeer dan eens hardop tegen uzelf te zeggen dat het niet mag en wie weet laat u wat snoepjes staan.

(Bron: Quest, Samen sterk zonder stigma)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Anitasia says:

    Altijd lachen bij mij thuis. Ik praat heel veel in mezelf én hardop. Echtgenoot:”wat zeg je?”
    Niks joh. “Wel waar. Je zei iets”! Laat maar…… Echtgenoot begrijpt er echt geen snars van.
    Geeft niet.ik doe het automatisch en mij stoort het niet,in tegendeel.

    Amaranthus says:

    Altijd zo leuk als ik voor mijn werk bij de mensen thuiskom. Sommige bieden bij voorbaat hun excuses aan. “Sorry praat nogal met mezelf en soms ook met mijn overleden man. Je zult wel denken wat een gek mens…” Ik kom er meer en meer achter dat het eerder gek is om dit niet te doen dan wel. Mijn moeder deed het en zelf doe ik het ook. Best makkelijk want er is niemand die je tegenspreekt. : )

    marianke brugman says:

    Ik klets de hele dag tegen mijn hond en soms denk ik ook nog dat hij mij begrijpt. Dat is natuurlijk niet zo, maar hij voelt het wel als ik verdrietig ben, dan komt hij aan mijn voeten liggen. Dat doet hij niet als ik blij ben, dan heb ik dat volgens hem niet nodig. Ik heb dus naar mijn gevoel een “klankbord”, want de muren zijn altijd stil.

    Sebastianus says:

    Ze dachten altijd dat ik een hondje bij mij had.