Subsidiepot woningisolaties verbruikt

De subsidiepot woningisolatie is vrijwel op. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt vanaf september 2016 een subsidie open voor particulieren die hun woning energiezuiniger willen maken door het beter te isoleren. Sindsdien hebben meer dan 9000 Nederlandse woningbezitters gebruik gemaakt van deze subsidie, met een prijskaartje voor de Staat van bijna 60 miljoen euro. En meer dan dat zit er ook niet in.

Reden voor de subsidiepot

Omdat bijna 10 procent van de totale Nederlandse CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door woningen, heeft de overheid deze subsidies beschikbaar gesteld voor Nederlandse woningbezitters. Particulieren die hun woningen energiezuiniger willen maken door beter te isoleren ontvangen maximaal 15000 euro uit de subsidiepot. Naast de subsidie is ook de campagne ‘Energie besparen doe je nu’ opgezet om mensen bewust te maken van de financiële voordelen van een energiezuinig huis. Hierdoor is er extreem veel gebruik van gemaakt.

Subsidiepot na 1 jaar op

Het grootste deel van de pot is bedoeld voor woningeigenaren en is bijna geheel uitgeput. Alleen Verenigingen van eigenaren (VvE’s) hebben nog recht op subsidie. Dat veel mensen tegenwoordig gebruik willen maken van de subsidie is een logisch gevolg van de verkoopeisen van woningen. Sinds 2008 moeten woningen bij verkoop namelijk worden voorzien van een energielabel, dat een indicatie geeft van de energiezuinigheid. Om te voldoen aan deze verkoopeisen, is het aantrekkelijk voor woningbezitters om gebruik te maken van de subsidie. Of en wanneer de subsidiepot wordt aangevuld, moet het toekomstige kabinet beslissen.

Heeft u gebruik gemaakt van de subsidiepot van de woningisolatie?

(Bron: ANP, de Volkskrant)

Geef een reactie