Tracy met haar red velvet taart.

Red velvet taart met cream cheese frosting van Tracy uit Heel Holland Bakt

Een nieuw seizoen van Heel Holland Bakt is zondag 2 november 2025 gestart. Aan het einde van de eerste aflevering moet Tracy helaas de tent verlaten. Ze is te gast in Tijd voor MAX om te praten over haar avontuur en ze maakt een heerlijke red velvet taart met cream cheese frosting. 

Wilt u meer lezen over hoe Tracy het bakavontuur in de tent vond? Dat kan op de site van Heel Holland Bakt!

Ingrediënten

Red velvet taart

  • 300 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel baking soda
  • 113 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • 300 gram kristalsuiker
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 240 milliliter karnemelk, op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel witte azijn
  • 1 à 2 eetlepel(s) vloeibare rode kleurstof (meer of minder, naar gewenste kleur)

Cream cheese frosting

  • 350 gram cream cheese
  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-essence

Italiaanse botercrème

  • 4 eiwitten (groot, op kamertemperatuur)
  • 267 gram kristalsuiker
  • 454 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur en in stukjes gesneden
  • 79 milliliter water

Bereidingswijze red velvet taart

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een taartvorm in en bestuif licht met bloem. Zeef in een kom de bloem, het zout en de baking soda. Zet even opzij.

Klop de boter romig met de handmixer of een staande mixer. Voeg dan de suiker toe en klop verder tot het mengsel licht en luchtig is. Voeg de eieren 1 voor 1 toe. Doe daarna het vanille-extract erbij. Zeef de cacaopoeder en voeg in het botermengsel.  Mix tot het net gecombineerd is. Schraap de kom tussendoor schoon.

Meng in een maatbeker de karnemelk, azijn en rode kleurstof. Zet de mixer op een lage stand en voeg de helft van het bloemmengsel toe. Daarna de helft van het karnemelkmengsel, dan de rest van de bloem en eindig met de rest van de karnemelk. Mix telkens tot het net gemengd is.

Verdeel het beslag over de vorm. Bak 30 tot 35 minuten of tot de cake veerkrachtig is in het midden. Dit kunt u proberen door met uw vinger de taart ligt in te drukken. Laat de taart ongeveer 10 minuten in de vormen afkoelen, haal dan uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.

Maak de cream cheese frosting

Klopt de boter en bloem samen tot de boter verandert van kleur. Voeg daarna de poedersuiker en cream cheese toe en klop luchtig.

Maak Italiaanse botercrème

Begin met het kloppen van de eiwitten in een schone mixerkom tot ze beginnen op te schuimen. Terwijl u dit doet, verwarmt u in een middelgrote pan de suiker en het water (zonder te roeren nadat het begint te koken) op medium-laag tot het mengsel helder wordt.

Verwarm het suikerwatermengsel tot ongeveer 113 tot 116 graden. Zodra die temperatuur bereikt is, giet u de suikersiroop voorzichtig (in een dun straaltje) in de opgeklopte eiwitten, terwijl de mixer draait. Mix door tot het stevig en glanzend is. En afgekoeld tot kamertemperatuur.

Voeg beetje bij beetje stukjes boter toe, terwijl de mixer blijft draaien (laag tot medium) zodat de boter geleidelijk emulgeert in de meringue en blijf mixen tot u een glad, luchtig en romig resultaat hebt.

Doe in een spuitzak en spuit mooie rondjes, dopjes of rozetten op de taart.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Tracy. Foto, ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie