Crème brûlée van Robèrt van Beckhoven

Crème brûlée is volgens Robèrt van Beckhoven op 2 manieren te maken. Bij de ene versie bakt u de crème in de oven. Maar dat is soms best een lastige, want een paar graden temperatuurverschil kan al zorgen dat de eieren beginnen te stollen. Daarom is deze variant makkelijker om te maken. Hierbij maakt u eerst een crème anglaise, die vervolgens opstijft.

Ingrediënten, voor 4 personen

  • 150 gram melk
  • 150 gram slagroom
  • 45 gram suiker
  • Merg van 0,5 vanillestokje
  • 75 gram eidooiers
  • 4 gram gelatine, geweekt in ruim koud water
  • Rietsuiker om te karamelliseren

Extra nodig

  • 4 bakvaste schaaltjes
  • Keukenthermometer
  • Crème- brûléebrandertje

Bereiding crème brûlée

Breng de melk en slagroom aan de kook met de suiker en vanille. Neem de pan van het vuur. Giet eerst een beetje van het warme mengsel bij de eidooiers, terwijl u goed roert. Dit voorkomt dat het ei al gaat stollen en u, zoals Robèrt het altijd zegt, geen foe yong hai krijgt. Giet alles terug in de pan en gaar de crème op laag vuur al roerende tot ongeveer 80 graden.

Neem de pan van het vuur en roer de gelatine erdoorheen. Knijp de gelatine niet uit. Giet de crème in de schaaltjes, tot net onder de rand. Laat volledig afkoelen en opstijven.

Bestrooi de crème brûlées gelijkmatig met een dun laagje rietsuiker en karamelliseer met een crème- brûléebrander. Serveer direct.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto, ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie