Duur 08:45
Gepubliceerd op 28 april 2016

Wat is het geheim van oud worden?

Waarom worden sommige mensen oud? Is het een geheim of gewoon geluk? Huisartsen Hans van Hateren en Nanno Kleefstra gingen op zoek naar een antwoord. Ze interviewden 5 mannen en 5 vrouwen over ouder worden en ouder zijn en beschrijven hun verhalen in het boek 99+ Een geheim… of geluk?

Hoe lang leef ik nog?

De 99-plussers vertellen over hun leven, hun gezondheid en de naderende dood. Hendrik Roelofs (100) heeft geleerd niet te veel stil te staan bij het waarom. Jans Venema-Scholten (101) eet elke ochtend biest. De 101-jarige Johan Jannink had aan het einde van het interview zelf een vraag:  “Jullie hebben er voor geleerd: hoe lang leef ik nog?” Daar moeten de interviewers even over nadenken en zeggen: “Geen idee, maar geen honderd jaar meer. Dat is een goed antwoord”, sluit Jannink af.

Rust en tevredenheid

Inspirerend is het verhaal van de 103-jarige Leonora Johanna Pennarts-Elfferich die na een veelbewogen leven nog steeds hoopvol vooruit kijkt: “Kijk naar wat voor je ligt, vergeet wat achter je ligt, vooral de nare dingen.” In het laatste en elfde hoofdstuk blikken de 2 artsen terug op de gevoerde gesprekken. Beiden concluderen dat oud worden vooral een kwestie van geluk is. Maar ze merken ook op dat geen van de 99-plussers te dik is en dat ze niet (meer) roken. Ook zijn ze allemaal positief ingesteld en hebben ze een grote mate van rust en tevredenheid bereikt.

Het boek 99+ Een geheim… of geluk? (ISBN: 9789082491401, uitgeverij Langerhans)  is geïllustreerd met foto’s van Ben Vulkers. De opbrengsten van het boek gaan volledig naar onafhankelijk medisch wetenschappelijk onderzoek bij ouderen.

Hans van Hateren en Nano Kleefstra zijn op 28 april 2016 over dit boek te gast in Tijd voor MAX.

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Als ik nadenk over de mensen die zeer oud geworden zijn in mijn omgeving, merk ik op dat het mensen zijn, die minder betrokken zijn bij de negatieve aspecten om zich heen. Het zijn stuk voor stuk mensen die zich gericht hebben op de plezierige kant van het leven. Een beetje bot gezegd: het zijn egoisten die liever naar de sterreclame kijken als naar het journaal. Daarmee bedoel ik niet dat sterreclame plezierig is, maar je ziet weinig honger en ellende, bij het opdringen van tandpasta en maandverband. Mensen die daarin tegen, geraakt worden door ellende, zoals honger en geweld, in de wereld, sterven veel vlugger. Dus, … concludeer ik, dat daar een oorzaak ligt in het wel of niet oud worden. Het feit, dat mensen wel of niet roken kan meespelen, maar ik ken voorbeelden van rokers, die heel oud geworden zijn en niet rokers die jong gestorven zijn. Dan praat ik niet over ernstige ziekten, dat is weer een ander aspect. Dat kan iedereen overkomen, zelfs (zeer jonge) kinderen.

Bekijk ook

Meer