Duur 00:47
Gepubliceerd op 1 januari 1946

Vorst vieren op schaatsen

De kogel is door de kerk. De eerste marathon op natuurijs wordt dinsdagavond gereden in Haaksbergen. Vrouwen starten om half 7 en de mannen mogen een uur later hun schaatsen aantrekken.

Lang wachten beloond

Als de eerste vorst in de Nederlandse bodem dringt, begint menig schaatshart harder te kloppen. En hoewel de winter even op zich heeft moeten laten wachten, mogen we er deze januari toch eindelijk aan geloven. De schaatsen kunnen geslepen worden en Overijssel maakt zich op voor de eerste natuurijsmarathon van Nederland.

Vriespunt

Het was nog even spannend of de beslissing zou vallen op Haaksbergen of Noordlaren. Toch koos de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond na de laatste inspectie voor Haaksbergen omdat de temperatuur daar naar verwachting de hele dag onder 0 blijft. In Noordlaren kan de temperatuur later vandaag boven het vriespunt uitkomen.

Schaatspret in 1946

In 1946 vierden ze de eerste vorst op de schaatsbaan in Den Haag. De nationale wintersport werd overal in het land druk beoefend. Zelfs de sportieve oud-minister Kan van Binnenlandse Zaken trok zijn schaatsen voor deze gelegenheid uit de kast.

Meer beelden van vroeger zien? Neem eens een kijkje in het online archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer