Duur 04:23
Gepubliceerd op 25 april 2016

Tineke, Koningin van de radio

2016 is een bijzonder jaar voor Tineke de Nooij. Zij zit 55 jaar in het vak en Koningsdag is deze keer ook weer een beetje Koninginnedag, want de ‘Koningin van de radio’ viert op 27 april 2016 haar 75ste verjaardag! We blikken terug op 55 jaar Tineke.

Tiener Tineke

Als 12-jarige gaat Tineke bij de AVRO aan de slag. In eerste instantie doet zij aankondigen, maar al snel mag zij ook programma’s presenteren en is ze een vaste medewerkster van de zogenaamde hoorspelkern.

Radio Veronica

Ook al is zij inmiddels toegelaten tot het conservatorium, gaat Tineke liever het avontuur aan bij radiozender Veronica. Op 18-jarige leeftijd, op 1 september 1960 wordt zij de eerste vrouwelijke diskjockey bij de zeezender. Uit die tijd stamt ook de tune “1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, Tineke!” Op 31 augustus 1974 stopt Radio Veronica nadat het door het kabinet Den Uyl wordt verboden en Tineke dus ook noodgedwongen.

NOS

Op 1 september 1974 maakt Tineke de overgang naar de NOS. In 1974 en 1975 is zij daar met Joost den Draaijer te beluisteren met De Nationale Hitparade. In 1974 komt Tineke ook voor het eerst in aanraking met televisie als ze door de NOS wordt gevraagd af en toe het programma Een op Zondag te presenteren.

Oude liefde roest niet

In 1976 wordt Veronica legaal en keert zij terug als presentatrice van diverse programma’s. Ook heeft zij inmiddels een regie-opleiding gedaan om ook achter de schermen haar stempel te kunnen drukken. In 1982 presenteert ze het eerste middagprogramma voor volwassenen, Tineke genaamd. Het is een weergaloos succes.

Tsjernobyl

Na de kernramp op 26 april 1986 in Tsjernobyl reist Tineke met een NOS-ploeg af naar Moskou. Met twee live uitzendingen zet zij zich in voor de kinderen, met ‘Stichting Kinderen van Tsjernobyl’. Ook haalt zij jarenlang busladingen kinderen naar Nederland om hen tijdelijk uit hun situatie te halen. In 1993 krijgt zij daar de Prix d’Humanité voor.

Mislukt avontuur

In 1989 wordt Tineke door Joop van den Ende gevraagd voor zijn TV10. Het wordt een kort avontuur, de nieuwe zender redt het niet. RTL biedt met RTL Veronique een oplossing en Tineke maakt de overstap. Daar is zij tot 1998 werkzaam. In de jaren erna legt zij zich toe op het presenteren van congressen en verzorgt zij lezingen. Ook is zij te horen op Radio 192 met Koffietijd.

Tineke bij MAX

Met veel succes heeft Tineke de Nooij sinds september 2010 haar eigen radioshow bij MAX: TinekeShow. Na een lange televisie- en radiocarrière is zij hiermee terug bij haar oude liefde, radio. Elke werkdag om 12.00 uur trakteert zij u op NPO Radio 5 op de beste muziek van toen en ontdekkingen van nu.

Tijd voor MAX

Maandag 25 april 2016 was Tineke te gast bij Tijd voor MAX om terug te blikken op haar prachtige carrière. Haar dochter Sara Lee Vos trad speciaal voor haar op en er is uniek nieuws voor Tineke: het plantsoen bij Omroep MAX heet vanaf nu ‘Tineke de Nooij-plantsoen’!

Koningsdag

MAX viert Koningsdag dit jaar geheel in stijl op Paleis Soestdijk. Voor ons is het dus dubbel feest, want Tineke viert op deze dag haar 75ste verjaardag. Om 12.00 uur beginnen wij met een bijzondere uitzending van TinekeShow met verschillende gasten, optredens en mooie herinneringen aan vroeger.

Geef een reactie

Reacties (3)

  Rekel says:

  Tineke,
  Van harte gefeliciteerd morgen 27-4-2016 met Uw verjaardag..
  Fijn dat het weer goed met U gaat!
  Vriendelijke groet van Rekel.

  Adriana Larooij says:

  Lieve Tineke

  Wij wensen U en uw gezin nog vele gelukkige jaren toe Het is een lust je te horen met je gezellige programma
  en je reis verslagen als U weg bent Geniet ervan en laat je verwennen
  Hartelijke groeten Leen en Adri Kruithof

  elshoiting says:

  Tineke.
  Van harte Gefeliciteerd en nog veel radio plezier.
  Wij luisteren heel graag naar je programma.
  groetjes Els

Bekijk ook

Meer