Duur 01:08
Gepubliceerd op 1 januari 1947

Een speciale dag voor ouderen in 1947

Tegenwoordig kennen we onder andere de Nationale Ouderendag. Een speciale dag die in 1990 in het leven is geroepen om aandacht te vragen voor een wereldwijde vergrijzende samenleving. Ook organiseert het Ouderenfonds allerlei verschillende uitjes in thema’s zoals culinair, cultuur of natuur.

Varen op de salonboot

Vroeger bestond nog geen officiële Ouderendag, maar wel een speciale dag voor de oude van dagen. Die traditie werd na de oorlog weer opgepakt. In Rotterdam mochten bijna 700 bejaarden, waaronder meer dan 400 havenarbeiders een vaart maken met de salonboot. Ze voeren van De Schelde van Rotterdam naar Hoek van Holland.

Zichtbaar plezier

De verwachtingen zijn hoog gespannen. Op de boot wordt er goed voor de ouderen gezorgd. Voor de vrouwen is er chocolade en voor de mannen een rokertje. Toen ze in Hoek van Holland aan land kwamen, schroomden de heren niet om een balletje te trappen. Er werd genoten, gegeten en gedanst. Simpel, maar de ouderen hadden deze dag zichtbaar plezier.

Meer beelden van vroeger zien? Neem eens een kijkje in het online archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer