Duur 02:43
Gepubliceerd op 1 januari 1979

Sintcadeaus door de keuring

De eeuwige twijfel over wat te kopen voor het sinterklaasfeest speelt deze dagen weer op. Voor de speelgoedzaken zijn de laatste twee maanden van het jaar gouden tijden: dan ze maken ze de meeste omzet, vooral vroeger toen webwinkels nog niet bestonden.

Terug naar toen

Wij doken in het archief en vonden voor u een fragment uit 1979. Op grond van de Warenwet controleerde de Keuringsdienst van Waren vooral rond de 5e van december veel speelgoed. Door het Speelgoedbesluit wisten de fabrikanten precies waar hun producten aan moesten voldoen. De vraag bleef alleen of ze zich hier ook aan houden.

Brandgevaarlijk

Daarom bracht de keurmeester een bezoekje aan deze speelgoedzaak. Hij zocht een aantal items uit die later getest zouden worden. In het lab onderzochten ze op allerlei manieren of het aangeboden speelgoed wel veilig was voor kinderen. Zo keek men hoe lang het duurt tot het oog van een knuffelbeer loslaat. Ook het loodgehalte van een beschilderd houten eendje wordt geïnspecteerd. De temperatuur van het minispeelgoedfornuis mag niet boven de 150 graden uitkomen. Deze stijgt zelfs tot 359 (!) graden en het plastic afzuigkapje vliegt in de brand.

Meer beelden van vroeger zien? Neem eens een kijkje in het online archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Waar houdt u rekening mee tijdens het kopen van sinterklaascadeaus voor de kleintjes?

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer