Duur 01:04
Gepubliceerd op 1 januari 1948

Rookwedstrijd in 1948

Het begin van het nieuwe jaar staat vaak in het teken van goede voornemens. Minder snoepen, harder werken of stoppen met roken. Wie heeft zichzelf nou niet eens zo’n belofte opgelegd?

Achterover leunen

In het archief vonden wij een fragment uit 1948 van een groep mannen die het niet zo nauw namen met goede voornemens. In Zwolle deed namelijk zo’n 100 man mee aan een rookwedstrijd. De sigaren worden uitgedeeld en als de sigaren worden ontstoken, gaat de wedstrijd van start. Hoe langer de competitie duurt, hoe meer de deelnemers achterover in hun stoelen hangen om de sigaar verticaal te houden. Zo blijft de aspunt het langste in tact.

Peukenmeester

Het gaat er niet om wie het langste zijn rokertje aan de praat houdt, maar wie er de langste as van weet te fabriceren. De kortste peuk wint. Als een deelnemer zijn as verliest, moet hij zijn overgebleven sigaar inleveren bij de zogeheten peukenmeester. Die meet de lengte op en stelt de winnaar vast.

Meer beelden van vroeger zien? Neem eens een kijkje in het online archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer