Duur 03:19
Gepubliceerd op 3 april 2018

Kampoverlevende Wim Alosery overleden

Kampoverlevende Wim Alosery is in de nacht van woensdag 2 op donderdag 3 mei 2018 op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een woordvoerder van het Nationaal Comité 4 en 5 Mei bekendgemaakt.

Nieuwe Kerk

Alosery is in Hamburg overleden, terwijl hij in Duitsland was voor een herdenking. Alosery was uitgenodigd om op 4 mei te spreken in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Zijn voordracht wordt nu gedaan door zijn biograaf Frank Krake. Tegenover de NOS zegt Krake: “Het is wrang dat hij nu is overleden. Ik had hem zo gegund dat hij zijn verhaal nog had kunnen doen. Hij voelde zich vereerd, zag enorm uit naar de ontmoeting met het koningspaar. Het open oor voor zijn verhaal vond hij fantastisch.”

Kampen

Alosery is in 1944 opgepakt wegens ‘werkweigering’. Via kamp Amersfoort belandt hij in het concentratiekamp Neuengamme in Noord-Duitsland. Aan het eind van de oorlog overleeft hij de ramp met het Duitse cruiseschip Cap Arcona. Het schip met vluchtende SS’ers en gevangenen is op 3 mei 1945 door de geallieerden gebombardeerd, waarna het is gezonken. Duizenden opvarenden zijn daarbij om het leven gekomen.

Onlangs, op 4 april 2018, is er een boek over Alosery zijn bizarre oorlogsverleden verschenen. In Hallo Nederland is daar op 3 april aandacht aan besteed.

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer