Duur 14:29
Gepubliceerd op 1 mei 2013

Jules Schelvis (95) overleden

Jules Schelvis, oprichter van de Stichting Sobibor, is op zondag 3 april 2016 op 95-jarige leeftijd overleden, zo maakte de Stichting Sobibor vandaag bekend.

Vernietigingskamp Sobibor

Jules Schelvis werd op 6 juni 1943 samen met ruim drieduizend mensen vanuit kamp Westerbork op transport gesteld naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Van deze groep is hij de enige die de oorlog heeft overleefd. In totaal worden 34.313 Joden uit Nederland naar Sobibor gedeporteerd, van wie slechts 18 de oorlog overleven. Met het oprichten van de stichting Sobibor wilde Schelvis de herinnering aan het vernietigingskamp levend houden.

Er reed een trein naar Sobibor

Jules Schelvis was lang dé expert als het ging om vernietigingskamp Sobibor. In 2008 werd hem door de Universiteit van Amsterdam een eredoctoraat verleend. Zijn wetenschappelijke studie Vernietigingskamp Sobibor (1993) wordt door velen gezien als een belangrijk werk over het kamp. Na de oorlog schreef Schelvis meerdere boeken. Zijn laatste boek Er reed een trein naar Sobibor verscheen in 2012.

Een menselijk monument

In 1999 richtte Schelvis de Stichting Sobibor op. Ook was hij de initiatiefnemer van het oorlogsmonument De Tekens van Westerbork, dat in 2001 vlakbij het voormalige kamp werd geplaatst. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid reageert op het overlijden van Jules Schelvis: “Nederland verliest een menselijk monument in het herinneren, onderzoeken en vertellen van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de vervolging van de joden. De nazi’s hebben geprobeerd hun gruweldaden in Sobibor aan onze herinnering te onttrekken. Zij zijn daar niet in geslaagd en het is tot in de lengte der dagen onze taak om te zorgen dat dit zo blijft. Bij die strijd liep Jules Schelvis altijd voorop.”

Jules Schelvis bij MAX

Ook bij MAX is er aandacht besteed aan het bijzondere verhaal van Jules Schelvis. Op woensdag 1 mei 2013 was hij te gast in Tijd voor MAX en op maandag 10 maart 2014 sprak de dirigent van het Nationaal Symfonisch Kamerorkest bij Studio MAX Live over de bijzondere reeks herdenkingsconcerten die het Kamerorkest heeft gehouden ter herinnering aan de verschrikkelijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer