Duur 38:39
Gepubliceerd op 14 juni 2016

Jan Terlouw: “ik word er moedeloos van”

In 2016 is het 50 jaar geleden dat Politieke Partij Democraten 66, beter bekend als D66, wordt opgericht. De partij ontstaat door onvrede over het functioneren van het politieke systeem van de jaren 60. Jan Terlouw is van begin jaren 70 tot begin jaren 80 het gezicht van de partij. Op woensdag 13 april 2016 staat hij in Tijd voor MAX Radio stil bij 50 jaar D66 en het huidige politieke klimaat. Diezelfde avond is hij te zien in Recht van Spreken

D66

In oktober 1966 wordt de Politieke Partij Democraten 66 opgericht met als belangrijkste standpunt de democratisering van het Nederlandse politieke stelsel. Partijvoorzitter is Hans van Mierlo, een van de initiatiefnemers van de totstandkoming van de partij. Na de verkiezingen in 1967 komt D66 met 7 zetels in de Tweede Kamer. Halverwege de jaren 70 wordt onder leiding van onder andere Jan Terlouw een nieuwe koers uitgezet. Op het hoogtepunt, in 1994, behalen ze 24 zetels. Maar er zijn niet alleen hoogtepunten. Op het dieptepunt in 2006 heeft de partij nog maar 3 zetels in de Kamer. In het huidige Kabinet Rutte II heeft D66 12 zetels in de Tweede Kamer, 10 leden in de Eerste Kamer en 4 leden in het Europees Parlement. Ter ere van het 50-jarig bestaan worden er gedurende het jaar diverse activiteiten georganiseerd.

Desillusie

Terlouw was aanvankelijk natuurkundige, maar na jaren van onderzoek besloot hij dat hij andere dingen wilde doen. In 1970 debuteert hij met zijn eerste boek Pjotr. In dezelfde periode betreedt hij de politiek. Eerst als gemeenteraadslid van Utrecht, later als D66-fractievoorzitter. Ook is Terlouw minister van Economische Zaken in 2 kabinetten Van Agt, maar na een verkiezingsnederlaag in 1982 verlaat hij gedesillusioneerd de politiek. Terlouw is somber over het huidige politieke klimaat. “De macht van het geld wordt niet meer gecontroleerd. En ook de klimaatcrisis wordt niet aangepakt. Ik word er moedeloos van”, zegt hij in het MAX-programma Recht van Spreken.

De schrijver

Vroeger vertelde Terlouw zelfverzonnen verhalen aan zijn kinderen. Dat is de opmaat naar een hele reeks (kinder-)boeken die Terlouw publiceert. Hij debuteert met het kinderboek Pjotr. Andere boeken die van zijn hand verschenen zijn Koning van Katoren, Oorlogswinter en Briefgeheimen. De 84-jarige oud-politicus is nog steeds actief als schrijver en een veelgevraagd spreker. In februari 2016 werd zijn roman Oorlogswinter in het kader van de nieuwe actie Geef mij maar een boek opnieuw uitgegeven in een oplage van 250.000 exemplaren.

Op woensdag 13 april 2016 is Jan Terlouw te gast bij Tijd voor MAX Radio. De schrijver en oud-politicus blikt op woensdag 20 april om 20.30 uur op NPO 2 in het MAX-programma Recht van Spreken terug op zijn werk en leven.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer