Duur 01:54
Gepubliceerd op 1 januari 1963

I have a dream…

Wie kent deze legendarische uitspraak van Martin Luther King niet? In 1963 kwam de Amerikaanse dominee op voor rassengelijkheid. En omdat respect deze maand centraal staat bij MAX Vandaag, blikken we terug.

Terug naar toen

Wij doken in het archief en vonden beelden van deze beroemde speech. “I have a dream that one day on the red hills of Georgia the sons of former slaves and the sons of former slave owners will be able to sit down together at the table of brotherhood.” King hoopte dat mensen ooit op hun gedrag en niet op hun huidskleur beoordeeld zouden worden. In een geweldloos protest van 200.000 man sterk bracht hij zijn speech ten gehore op de trappen van het Lincoln Memorial in Washington.

Vooruitgang

Een jaar later in ‘64 bezocht Martin Luther King Nederland om een baptistencongres bij te wonen. Op Schiphol sprak hij tijdens een persconferentie over burgerrechten voor zwarten in de vs. “Het belangrijkste is dat er vooruitgang wordt geboekt”, aldus King. Wel zegt hij dat er nog een lange weg te gaan is.

Moord

King kreeg voor zijn bijzondere bijdrage aan de rassendiscussie een Nobelprijs voor de vrede. In 1968 werd hij doodgeschoten op het balkon van een hotel. Zijn moord zorgde voor heel wat onrust in meer dan 60 Amerikaanse steden. King werd slechts 39 jaar, maar zijn dromen leven voort.

Meer beelden van vroeger zien? Neem eens een kijkje in het online archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Wat is uw droom?

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer