Elfstedentocht

Omroep: MAX

Duur: 0:04:52

Uitzending: vr 1 jan 1954 01:00

Herbeleef de Elfstedentocht

De NOS zendt 26 februari 2016 om stipt 04.45 uur de Elfstedentocht van 1986 uit. Aangezien de tocht der tochten er dit jaar waarschijnlijk niet meer in zit, kan de echte schaatsliefhebber zijn hart ophalen aan de beelden van toen.

Willem-Alexander als W.A. van Buren

De Elfstedentocht in 86 is de veertiende. Het jaar ervoor werd ook een Elfstedentocht gereden. Beide tochten werden gewonnen door Evert van Benthem. De tocht in 86 wordt gezien als een bijzondere, omdat ene W.A. van Buren mee schaatste. Dit was de schuilnaam van de toenmalige prins Willem-Alexander. Pas tijdens de toch werd bekend gemaakt dat hij meereed. Na de tocht uit 1986 volgde er nog één andere Elfstedentocht, namelijk die van 4 januari uit 1997. Winnaar van die Elfstedentocht is Henk Angenent.

De Elfstedentocht van 1954

In de archieven van Beeld en Geluid vonden wij beelden van de Elfstedentocht uit 1954, toen de tocht werd gereden op 3 februari. Heel Nederland was in de ban van de 200 kilometer lange schaatstocht door 11 steden in Friesland. 138 wedstrijdrijders begonnen om 6 uur ’s ochtends in Leeuwarden met een temperatuur van -10. Een half uur na de wedstrijdrijders, vertrokken de toerrijders. Jeen van den Berg finisht als eerste binnen een recordtijd van 7 uur en 35 minuten. De wedstrijd werd gereden met een gemiddelde snelheid van bijna 27 kilometer per uur en de spanning en inspanning was duidelijk van de gezichten af te lezen.

Meer beelden van vroeger zien? Neem eens een kijkje in het online archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Niet alleen de wedstrijd is te zien bij de NOS, maar ook de toertocht. De gehele Elfstedentocht is te volgen op de website van de NOS. Ook komen er updates via Twitter en wordt er een liveblog bijgehouden.

Geef een reactie