Duur 03:46
Gepubliceerd op 2 november 2018

Spoorwegmuseum zoekt Tienertoer-ervaringen

Voor het eerst op vakantie zonder ouders? De Tienertoer van de NS biedt uitkomst!  In 2019 is 50 jaar geleden dat de NS dit reisproduct introduceert en daarom organiseert het Spoorwegmuseum dan een speciale Tienertoer-tentoonstelling. Om de tentoonstelling compleet te maken is het museum op zoek naar bijzondere Tienertoer-herinneringen.

Zonder ouders op vakantie

De Tienertoer wordt in 1969 geïntroduceerd door de Nederlandse Spoorwegen  en is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en de 19 jaar. Met het kaartje, dat 20 gulden kost, kunnen zij in de zomerperiode 8 aaneengesloten dagen met de trein reizen door heel Nederland. Ook van de NS-busdiensten kan gebruik worden gemaakt. De Tienertoer is voor veel Nederlandse jongeren dé ideale mogelijkheid om voor het eerst zonder ouders op vakantie te gaan. Van deze mogelijkheid wordt veelvuldig gebruikt gemaakt, want de kaart wordt tussen 1969 en 1995 elk jaar duizenden keren verkocht. na 1995 houdt de kaart op te bestaan. Anno 2018 is er nog wel een soortgelijk kaartje verkrijgbaar; de Jongerentoer. Deze geeft jongeren tussen 12 en 19 jaar de mogelijkheid om tijdens de Kerstvakantie een aantal dagen tegen gereduceerde prijs gebruik te maken van de trein.

Tienertoer 1972

Folder voor de Tienertoer in 1972.

Tienertoer-verhalen gezocht

Bent u zelf ook weleens op Tienertoer geweest en bewaart u bijzondere herinneringen aan deze reis? Dan is het Spoorwegmuseum op zoek naar uw verhaal. Het museum bekijkt alle inzendingen en pikt er uiteindelijk een aantal uit die zij verwerken in de tentoonstelling. Verhalen, foto’s of video’s kunnen gestuurd worden naar tienertoer@spoorwegmuseum.nl.

Hallo Nederland besteedt op 2 november 2018 aandacht aan het naderende jubileum van de Tienertoer.

(Bron: website Spoorwegmuseum, ANP, redactie Hallo Nederland, RTV Utrecht)

(Beeld: Spoorwegmuseum)

Geef een reactie

Reactie

    Kamstra engwerda says:

    TIENERTOER 1971
    MIJN VERHAAL VAN DE tiener toer 1971.
    Samen met mijn vriendin Hennie van Oostrum vertrokken wij om 6.45 naar het station van Leeuwarden te voet. Samen kletsen en giebelen van wat wij gingen beleven, 15 jaar was ik en mijn vriendin Hennie was 1 jaar ouder. Na een 20 minuten kwamen wij aan bij het station bepakt en gezakt bij het station aan. In het station zou ik mijn kaartje van de Tiener toer pakken toen ik tot mijn schrik mijn tas niet kon vinden. Jeetje jeetje er kwam paniek waar is mijn tas nou gebleven, ik naar buiten en toen weer naar binnen met een kleur als een biet. Buiten stond een politie wagen een echte Kever een witte geparkeerd met 2 politieagenten die mij al even aankeken. Zij spraken ons aan en vroegen aan ons wat het probleem was. Nou meneer ik ben mijn tas kwijt met al mijn geld. De heren zeiden dames stap maar in en wij gaan op verkenning. Volgens mijn vriendin vertrouwden ze het niet helemaal en reden met ons de route die wij hadden gelopen, en eindigden op mijn adres in de Koestraat, mijn ouders lagen nog te slapen maar ik moest wel even aanbellen dit heb ik maar gedaan en mijn vader kwam beneden het verhaal verteld en tijdens mijn verhaal was er een melding binnen gekomen dat er een tas was gevonden bij de Leeuwarder Courant voor de deur, iemand van de krant had hem gevonden, WAT WAS IK / WIJ BLIJ onze reis kon eindelijk beginnen. Wij gingen eerst naar Emmen naar de dierentuin hahahaha prachtig daarna meteen door Naar Rijswijk. Wij sliepen bij de oom en tante van Hennie. Wat we h ebben gedaan helaas weet ik niet meer. 2 dagen daarna zijn we naar Maastricht geweest geweldig was dat wat een ervaring. Ik weet dast we ook nog eten en drinken konden krijgen ik de trein. Na Maastricht gingen we naar Amsterdam daar woonde een oom en tante van mij oom Marinus ENGWERDA was vertegenwoordiger bij een groothandel in diverse specerijen weet ik nog, hij had een grote auto en stationcar geloof ik. Wij waren in Amsterdam en ik weet nog dat ik oom Marinus vroeg of hij ons de WALLEN wou laten zien , wij waren super nieuwsgierig natuurlijk al die verhalen wat je daar over hoorde. NOU MOOI NIET!!!!! Oom Marinus zei ” wij Amsterdammmers komen daar nooit” dus ik dit ging mooi niet door. We hebben ons wel vermaakt hoor in Amsterdam. Zijn naar Madurom geweest . Helaas is het spoor nu uit weet verdrrr niet meer. MAAR DAT HET EEN ERVARING WAS ZEKER. Fijn dat we dit hebben beleeft en ik vergeet het nooit meer. Met vriendelijke groeten LAURETTE ENGWERDA uit Friesland.

Bekijk ook

Meer