Nico Koster over de bed-In van John Lennon en Yoko Ono

Omroep: MAX

Duur: 0:07:39

Uitzending: di 8 jan 2019 18:00

Elke dag 1 uur foto’s maken van John Lennon en Yoko Ono’s Bed-In

Over 2 maanden is het 50 jaar geleden dat ex-beatle John Lennon en zijn vrouw Yoko Ono beginnen aan hun eerste Bed-In. Het bed in suite 702 van het Amsterdamse Hilton Hotel is het toneel van deze pacifistische protestactie voor vrede. De actie is wereldnieuws en journalisten van over de hele wereld komen naar Amsterdam. Uiteraard is de vaderlandse pers er ook bij om de gebeurtenissen in het Hilton vast te leggen. Eén van de mensen die de actie nauwlettend volgt is voormalig Telegraaf-fotograaf Nico Koster. 

Exclusieve interviews met John Lennon

Koster (78) begint in 1963 te fotograferen voor De Telegraaf en is een groot beatlesfan. Hij is aanwezig bij het concert dat de band in 1964 in ons land geeft en doet in 1969 samen met Telegraaf-journalist Henk van der Meyden verslag van de John Lennon en Yoko Ono’s Bed-In. Van der Meyden is op dat moment de man achter de veelgelezen Privé-pagina, waardoor hij een zekere machtspositie geniet. Mede dankzij deze positie heeft De Telegraaf al een voorsprong voordat de actie goed en wel is begonnen. “Henk was een handige jongen, hij maakte pijlsnel exclusieve afspraken met Hans Boskamp, die de boel namens de platenmaatschappij organiseerde. John en Yoko bleken goed ingelicht, want ze wisten precies hoe machtig Henk was in showbizzland en dat zijn dagelijkse pagina ‘Privé’ door lezers werd verslonden. Toen het duo Amsterdam binnenreed, stonden wij hun Rolls Royce op te wachten bij de Utrechtsebrug. We zijn ze voorgereden naar het Hilton Hotel, waar Henk en ik de afspraken met hen konden bevestigen. In ruil voor een paar mooie, grote verhalen in de krant kregen wij ze zelfs een keer exclusief te spreken”, zegt Koster hierover in het boek In bed met John en Yoko, dat in 2009 verschijnt.

rolls

De Rolls Royce van John Lennon en Yoko Ono met op de achtergrond het Amsterdamse Hilton Hotel. Foto door ANP-fotograaf Ruud Hoff.

Veel tijd met Lennon en Ono

Doordat Van der Meyden zo handig heeft onderhandeld, besteden Nico Koster en hij tijdens de Bed-In elke dag zeker 1 uur in suite 702. De tijd wordt goed benut. Er wordt geluncht met het wereldberoemde stel, interviews afgenomen en Lennon speelt op een gegeven moment zelfs een stukje op zijn gitaar en zingt hij voor de journalist en fotograaf. Dat laatste is “Een enorme kick” aldus beatlesfan Koster.

Nico Koster fotografeert Bed-In

Als Henk van der Meyden de interviews afneemt, heeft Koster alle tijd om rond te lopen en foto’s te maken. Hieronder ziet u een aantal van de resultaten.

bed in

John Lennon aan de telefoon.

john yoko

John Lennon en Yoko Ono in het bed van suite 702.

Nico Koster met John Lennon

Nico Koster ontmoet John Lennon en Yoko Ono. Foto is uiteraard gemaakt door een andere fotograaf.

Kwijtgeraakte negatieven

Naast deze foto’s maakt Koster ook een serie van het paar waarop zij niet in bed liggen. De negatieven van deze, en alle andere foto’s die hij maakt tijdens de Bed-In, is Koster ruim 40 jaar kwijt. Hij denkt aanvankelijk dat iemand ze gestolen heeft, maar inmiddels heeft hij ze na ruim 40 jaar teruggevonden. Ze zitten al die tijd in een ordner met daarin foto’s van zijn dochter, die in 1969 geboren is.

Tijd voor MAX

Nico Koster is op 8 december 2018 te gast bij Tijd voor MAX. Daarin vertelt hij over de Bed-In en over zijn nieuwe fotoboek Amsterdam en zijn iconen door de ogen van Nico Koster. In dit boek heeft hij de meest bijzondere foto’s uit zijn carrière gebundeld en John Lennon en Yoko Ono ontbreken uiteraard niet. U ziet Tijd voor MAX elke werkdag om 17.10 uur.

(Bron: boek In bed met John en Yoko, redactie Tijd voor MAX, archief)
(beeld: ANP, Nico Koster)

Geef een reactie