Lente

Omroep: MAX

Duur: 0:00:00

Uitzending: do 1 jan 1976 01:00

De lente is onderweg

De dagen lengen, het blijft langer licht, dieren ontwaken uit hun winterslaap en de natuur begint te bloeien. De lente komt er weer aan. En doordat de aarde opwarmt en het de laatste jaren warmer weer is, begint het groeiseizoen tegenwoordig eerder.

Astronomische lente

De astronomische lente is gebaseerd op de positie van de van de aarde ten opzichte van de zon. Dit seizoen begint als dag en nacht even lang zijn en loopt meestal rond 20/21 maart tot 20/21 juni. De dagen zijn langer in de lente en als de zon het hoogste aan de hemel staat (ook wel zomerzonnewende genoemd), eindigt de lente weer.

Meteorologische lente

De meteorologische lente gaat daarentegen uit van kalendermaanden. Deze begint standaard op 1 maart en loopt door tot 31 mei op het noordelijk halfrond. Op de zuidelijke helft van de aarde loopt de lente van 1 september tot 31 november. Om klimatologische redenen begint de lente op het noordelijk halfrond op een andere datum dan op het zuidelijk halfrond.

Zachte winter

In 1975 was het een erg zachte winter. De natuur stond zo’n anderhalve maand eerder in bloei dan normaal. Gezinnen genoten van wandelingen op zonnige zondagen in de nog kale natuur. De watervogels gingen niet eens op trektocht of kwamen in december alweer terug. Half februari hadden de krokussen hun beste tijd al gehad. Plezier, kleur en schoonheid van de natuur overheerst.

Meer beelden van vroeger zien? Neem eens een kijkje in het online archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Geef een reactie