Duur 03:40
Gepubliceerd op 1 januari 1958

Carnaval in 1958

In het zuiden van het land breekt 3 dagen lang de gekte weer uit. Carnaval valt dit jaar vroeg en wordt gevierd van zondag 7 februari tot en met dinsdag 9 februari. Maar de voorpret van dit feest begint al in november.

Grenzeloos

Carnaval is een katholiek feest en wordt 3 dagen voorafgaand aan Aswoensdag gevierd. Muziek, optochten en verkleedpartijen staan centraal. Op 11 november, in de carnavalsmond ook wel de ‘elfde van de elfde’ genoemd, begint de gekte al. Dan kiezen de inwoners onder andere Prins Carnaval. Allerlei regio’s in Nederland hebben hun eigen tradities rondom carnaval, maar het wordt niet alleen in Nederland gevierd. Ook over de grenzen in de Benelux en over zee in Zuid-Amerika weten ze bijvoorbeeld ook hoe ze moeten carnavallen.

Oeteldonk

In Noord-Brabant noemen ze Carnaval ook wel het Bourgondisch carnaval en Rijnlands carnaval vieren ze in delen van Limburg. De Bourgondische variant vindt voornamelijk in cafés en zalen plaats en in Limburg hossen ze veelal buiten. Ook passen Brabanders tijdens carnaval de naam van hun dorp of stad aan. Zo heet ‘s-Hertogenbosch 3 dagen lang ‘Oeteldonk’. Limburgers doen dat over het algemeen niet.

Rijk der Zotheid

In 1958 was carnaval ook wel 3 dagen het Rijk der Zotheid. Carnavalsoptochten in Eindhoven, Maastricht, Sas van Gent en Bergen op Zoom. Prins Carnaval, praalwagens van Spoetnik en de Moulin Rouge passeerden de revue. De avonden waren voor hossen, dansen warm worden en drinken. In Venlo werd zelfs nog traditiegetrouw een boerenbruiloft gehouden.

Meer beelden van vroeger zien? Neem eens een kijkje in het online archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer