Duur 01:24
Gepubliceerd op 1 april 2016

1 april, kikker in je bil!

Sinds jaar en dag worden er op 1 april grappen gemaakt, maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan?

Bril kwijt?

Er zijn veel verschillende ideeën over de oorsprong van 1 april. In Nederland denkt men nog vaak dat de grappenmakerij begonnen is met de inname van Den Briel door de watergeuzen op 1 april 1572, zoals blijkt uit een bekend gezegde: Op 1 april verloor Alva zijn bril (Den Briel, haha!). Het feit dat ook buiten Nederland 1 aprilgrappen worden gemaakt, denk maar eens aan April Foolsday, spreekt deze verklaring echter tegen.

Gelukkig nieuwjaar!

Een andere gangbare theorie is die van de invoering van de Gregoriaanse kalender door Paus Gregorius XIII in 1582. Door de invoering van deze kalender werd het nieuwe jaar verplaatst naar 1 januari, tot die tijd werd het nieuwe jaar altijd gevierd tussen 25 maart en 1 april. Mensen die na de invoering van de nieuwe kalender het nieuwe jaar nog steeds op 1 april inluidden werden in de maling genomen.

Hilariteit

1 april als grappendag is echter al veel ouder, de eerste 1 april grap in Europa komt naar verluidt namelijk al uit 1508. Het is dus onwaarschijnlijk dat de bovenstaande theorie klopt. Een grappendag rond 1 april voert ons uiteindelijk helemaal terug tot de Romeinen. De Romeinen vierden ieder jaar op 25 maart namelijk het Hilaria-festival, waarbij mensen verkleed rondliepen en ‘hilarische’ grappen uithaalden met andere mensen.

Voor de gek

De laatste jaren wordt 1 april vooral door de media aangegrepen om mensen om de tuin te leiden. In 1957 vertoonde het BBC-programma Panaroma een reportage over de spaghetti-oogst in Zwitserland. In deze documentaire konden inwoners van een Zwitsers dorp de spaghetti zo van de bomen plukken. Naar aanleiding van deze uitzending werd de BBC platgebeld door kijkers met de vraag waar ze de spaghettibomen konden kopen. Wat bleek: ze waren voor de gek gehouden!

Afscheid van het raketje

In Nederland heeft vooral het Jeugdjournaal een naam hoog te houden. Ieder jaar verzinnen zij weer een nieuwe 1 april grap om de kijkers mee te foppen. Zo kwam er bij hen onder andere in het nieuws dat de regering belasting op zakgeld zou gaan heffen en dat er een mummie tot leven was gewekt. Steeds meer bedrijven proberen van 1 april een reclamestunt te maken, zo berichtte ijsjesfabrikant Ola vorige week dat het raketje zou verdwijnen en komt de Hema dit jaar met een speciale deodorant die naar tompoucen ruikt. Reisorganisatie Corendon komt volgens hun facebookpagina in 2016 met een speciale handdoekenservice waarmee u alvast een bedje aan het zwembad kunt reserveren en de MediaMarkt heeft wel een hele bijzondere oplossing voor het in de gaten houden van uw kinderen. Een overzicht van alle 1 april grappen van 2016 vindt u op de website van De Beste Social Media.  In bovenstaande video ziet u dat er ook in 1958 door de Nederlandse media een 1 april grap werd uitgehaald.

Heeft u wel eens een goeie 1 april grap uitgehaald?

Geef een reactie

Reactie

    Nelleke says:

    Heb nieuwe knie sinds 6 weken. Vandaag 1e controle in ziekenhuis. Had op Facebook gezet dat hij er weer uit moet omdat de arts per abuis een rechterknie in m’n linkerbeen gezet had!! ?

Bekijk ook

Meer