Duur 07:42
Gepubliceerd op 8 juni 2020

Pakketreizen in coronatijd: MAX Ombudsman Jeanine Janssen geeft antwoord

Op 15 juni is reizen naar 12 Europese bestemmingen weer makkelijker, maar een vakantie boeken is in deze tijd niet zonder risico. MAX Ombudsman Jeanine Janssen beantwoordt een aantal van de meest gestelde vragen over pakketreizen in combinatie met corona.

Is het veilig om een pakketreis te boeken?

“Premier Rutte heeft in de persconferentie heel duidelijk gezegd dat het boeken van een reis niet zonder risico’s is. Daar vallen pakketreizen natuurlijk ook onder. Als het reisadvies tijdens uw vakantie wordt aangepast van geel naar oranje zijn de gevolgen voor u. In het geval van een pakketreis bent u vanuit de wet op de reisovereenkomst wel verzekerd van repatriëring, maar alle extra kosten die u daar maakt moet u zelf betalen en bovendien moet u na thuiskomst uit een code oranje-gebied 2 weken in thuisquarantaine.”

Wat kan ik doen als mijn vakantie niet kan worden uitgevoerd zoals ik had gedacht?

“Als een reis niet uitgevoerd kan worden zoals u deze heeft geboekt, dan krijgt u niet de vakantie die u had mogen verwachten. Een paar voorbeelden: u heeft een vakantie geboekt met zwembad maar het zwembad is gesloten. Dan kan de reis niet worden uitgevoerd zoals u had verwacht. Of u boekt een vakantie omdat u graag restaurants en cafés bezoekt, maar die zijn dicht. Dan kunt u de vakantie ook niet uitvoeren zoals verwacht. Daarvoor kunt u aankloppen bij de geschillencommissie. Ik verwacht dat veel mensen hierover in discussie zullen gaan, want dit kan komt de vakantiepret in veel gevallen natuurlijk niet ten goede.

Denk voordat u naar de geschillencommissie gaat wel goed na. Heeft u in feite alles op uw reisbestemming, maar moet u wel een mondkapje dragen? Dan zal de kans veel kleiner zijn dat u kosteloos mag annuleren dan dat u een rondreis boekt met 10 onderdelen waarvan er 6 wegvallen. Gaat u naar de geschillencommissie of rechter? Dan ontvangt MAX Ombudsmantegen die tijd graag een afschrift van de uitspraak.”

Mijn reis gaat pas in augustus, maar ik ben bang en wil niet meer gaan. Kan ik ervan af?

“Nee. In principe niet. Niemand kan vooruitkijken. Het kan best dat de reis gewoon uitgevoerd kan worden. U heeft dan geen recht op kosteloze annuleringen. Ons advies was steeds: wacht tot de reisorganisatie annuleert. Het kan zijn dat ze dat opnieuw gaan doen mocht het virus weer oplaaien. Maar er is ook een kans dat dat niet zo zal zijn. De keuze is aan u. Kijk in de voorwaarden hoe lang van tevoren u welk percentage annuleringskosten moet betalen en maak een afweging of u de kosten op de koop toe wilt nemen.”

Kan ik mij beroepen op mijn annuleringsverzekering als ik toch niet wil gaan?

“Zoals ik al zei: als u zelf een reis annuleert die wel gemaakt had kunnen worden, dan worden er annuleringskosten in rekening gebracht. Die kosten kunt u niet verhalen op uw annuleringsverzekering.”

Jeanine Janssen is op 8 juni 2020 te gast in MAX vakantieman. Hierin zal zij deze en meer vragen behandelen. U ziet MAX vakantieman elke maandag om 20.30 uur op NPO 1.

Geef een antwoord

Reacties (6)

  oosterwijck says:

  De ene klant heeft al een reis besproken en durft niet. een andere klant wil nu een reis boeken, terwijl het niet zeker is, dat die reis plaatsvindt. Een derde klant heeft een reis geboekt en die werd door de vliegmaatschappij geannuleerd. Omdat vliegen onzeker is gaan mensen op zoek naar een busreis. Vliegtuigen mogen volgepropt worden terwijl reisbussen tot afstand houden van passagiers worden verplicht. Hotels en vakantieresorts hebben niet de beloofde voorzieningen en stranden mogen niet vol gelegd worden met zonaanbidders … Is het niet verstandiger om de gehele reiswereld de rug toe te keren, totdat iedereen weer normaal is? Is het nu nodig om toe te geven aan de vakantiereizenverslaving? Is het niet verstandiger, om je leven te herzien en even terug te keren naar de basis? Blijf eens een jaar thuis, pomp de banden van je fiets op en maak een ommetje door de wijk en het park.

   B.Harmsen says:

   Ik heb geen fiets.

  DASO says:

  Nog steeds onduidelijkheid over reizen naar Turkije helaas…

  Catharinauit1960 says:

  Voordat Europa geraakt werd door corona had ik in december en januari al 3 vliegreizen geboekt. De eerste begin maart hebben we nog gemaakt omdat er toen nog niets dreigends was. Tijdens de week op Lanzarote werd in Spanje de noodtoestand uitgeroepen. Zo bizar en onwerkelijk. Hoe blij waren we dat we weer veilig en gezond op Schiphol arriveerden. Dan voor eigen geweten nog 2 weken in zelfquarantaine; geen probleem. Dan staat er voor half mei een vakantie geboekt naar Skopelos, maar na onze ervaringen hebben we ruim 6 weken voor vertrek deze vakantie kosteloos omgeboekt naar een reis in maart 2021, omdat we daar al data en prijzen op de website zagen. Nu het volgende luxe probleem, half september naar Rhodos, ik ben er heel benauwd voor om op het volgepakte vliegtuig te stappen en wat als er tijdens de vakantie weer overal brandhaarden ontstaan, zit je daar. Zoals we er nu over denken en met alles wat we weten kunnen we tot 6 weken voor vertrek nog kosteloos omboeken en zullen dan iets kiezen wat verder in de toekomst ligt. Mocht dat tegen die tijd nog niet kunnen dan kun je bij Sunweb nóg een keer kosteloos omboeken als je dat dan maar wel ruim 6 weken voor vertrek aanvraagt. Dus denk goed na wat nog wél mogelijk is en denk aan consequenties als het helemaal weer fout gaat. Ik wens ieder gezond verstand en gezondheid!

   Gielmobiel says:

   Helaas hebben wij onze reis die we geboekt hebben voor 1 september 2020 bij Bolderman reizen, niet kosteloos om kunnen boeken, op de site van Bolderman staat precies dezelfde reis die wij geboekt hadden voor 2020 al te boeken voor 2021.
   Of we ervoor kozen om de reis om te boeken naar 2021 of dat we de reis van 2020 wilde annuleren er werd in beide gevallen 15% kosten in rekening gebracht

  Adrya says:

  Het is een ieders eigen verantwoordelijkheid om op vakantie naar het buitenland te gaan.
  Hoewel ik denk dat het risico om het virus te krijgen groter is op reis, is er geen garantie om virus vrij te blijven door in Nederland te blijven.

  Vooralsnog zijn mijn vakantieplannen uitgesteld tot volgend jaar.

Bekijk ook

Meer