Overwinteren in Benidorm

Omroep: MAX

Duur: 0:04:54

Uitzending: ma 28 nov 2016 01:00

Overwinteren in Benidorm

Het is weer overwintertijd. Een populaire plek om te overwinteren is het Spaanse Benidorm. Het vroegere vissersdorp is in de jaren 50 uitgebouwd tot vakantieparadijs. Inmiddels telt de stad 330 wolkenkrabbers en biedt het jaarlijks plek aan ruim 60.000 tijdelijke inwoners. Waarom overwinteren? Sociale contacten, vitamine D en vermaak. Fotograaf Romi Tweebeeke trad wekenlang in de voetsporen van deze overwinteraars en kwam terug met de vraag: hoe wilt u ouder worden?  

Alle clichés zijn waar

Over een verblijf in Benidorm bestaan veel clichés. Volgens Romi zijn veel van die clichés waar; er wordt genoten van de zon en veel gegeten. Daarnaast verbaasde het haar vooral dat er ook heel actief geleefd wordt. Er wordt gedanst en aan gymnastiek gedaan.

Wat Benidorm zo populair maakt is toch vooral het weer. De badplaats is niet alleen bij de Nederlanders populair, ook Belgen en Spanjaarden verblijven hier graag. “Het is een lelijke plek met heel veel beton, maar het weer is goed. Er heerst een gemeenschapsgevoel. Sommige mensen zijn eenzaam, omdat een partner is overleden. Zij worden moeiteloos opgevangen door de groep”, aldus Romi Tweebeeke.

Hoe wilt u ouder worden?

Romi wil met de totstandkoming van dit boek mensen bewust maken om meer na te denken voer hoe zij de oude dag invullen. “Een verblijf in Benidorm doet de ouderen zichtbaar goed. Ze genieten van de sociale contacten en de zon doet de rest. Die is niet alleen goed voor de gemoedstoestand, maar ook voor de botten.” Wat de 27-jarige Romi betreft is oudere worden in Benidorm zeker een optie, hoewel zij zich wel afvraagt hoe het tegen die tijd eruit ziet.

Ondanks haar leeftijd noemt Romi zich ouderen fotograaf. De titel is tijdens haar studie al ontstaan. Haar ogen werden geopend door een 96-jarige vrouw die zij tijdens haar studie voor een opdracht heeft ontmoet. “Zij deed alles nog zelf, dat vond ik geweldig om te zien.” Bij elke opdracht die zij vervolgens krijgt weet Romi het zo te draaien dat er ouderen in voorkomen. “Ik wil graag onderzoek doen naar hoe we gelukkiger ouder kunnen worden.

In maart 2017 verschijnt het fotoboek Overwinteren in Benidorm. Kijk voor meer informatie op de website van Romi Tweebeeke. Romi is maandag 28 november 2016 te gast bij Tijd voor MAX.

Geef een reactie