Duur 02:46
Gepubliceerd op 15 juli 2019

Medicijnen of drugs? Douane ziet zonder verklaring soms geen verschil

Meer dan 1 miljoen Nederlanders gebruiken medicijnen die zij niet zomaar mogen meenemen in het vliegtuig. Deze middelen vallen onder de opiumwet en kunnen in andere landen worden gezien als drugs. Om moeilijkheden aan de grens te voorkomen, is een officiële verklaring nodig. De Nederlandse apothekersorganisatie KNMP drukt mensen die dergelijke middelen gebruiken op het hart tijdig zo’n verklaring aan te vragen. 

Verklaring verplicht

Rustgevende medicatie met een naam eindigend op -pam, ADHD-middelen en sterke pijnstillers als oxycodon: ze mogen allemaal niet mee het vliegtuig in zonder dat u kunt aantonen dat u ze voor medische doeleinden gebruikt. Een verklaring is daarom noodzakelijk. Zo’n verklaring kunt u aanvragen via de website van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Controleer wel eerst of het land waar u naartoe vliegt een een Schengenland is. Wie buiten de Schengenzone reist, moet eerst contact op te nemen met de ambassade van het betreffende land. Zij kunnen u vertellen welke verklaring u nodig heeft. Vervolgens kunt u weer aankloppen bij het CAK.

Ook verklaring nodig voor andere medicatie

Twijfelt u of het medicijn dat u gebruikt binnen de opiumwet valt? De medicatielijsten die bij deze wet horen zijn openbaar en in te zien op de website van het CAK. Als u medicatie gebruikt die niet op 1 van deze 2 lijsten staat, kan het alsnog zo zijn dat u een verklaring nodig heeft. Zeker als het middel is voorgeschreven door een arts of specialist. U moet dan vaak een zogenoemde gezondheidsverklaring meenemen op reis. Wil u hier uitsluitsel over? Uw apotheker kan u vertellen of u zo’n verklaring nodig heeft en hoe u die kunt aanvragen.

Dien de aanvraag op tijd in

Voor zowel de opiumverklaring als de gezondheidsverklaring geldt dat u deze op tijd moet aanvragen. ‘Wat is op tijd?’ horen wij u denken. Dit hebben wij nagevraagd bij het CAK. “Wij hebben 5 dagen nodig om een verklaring op te stellen die geldig is binnen de Schengenlanden en 2 weken voor verklaringen die nodig zijn buiten deze landen”, laat een woordvoerder weten. Het is echter slim om in beide gevallen meer tijd in te bouwen, omdat de verklaring ook altijd nog ondertekend moet worden door de eigen huisarts. Daarnaast kan de communicatie met een ambassade behoorlijk wat tijd in beslag nemen.

Medicijnenpaspoort

Naast een verklaring om uw medicatie legaal mee op reis te nemen, is het ook verstandig om een medicatiepaspoort mee te nemen. Dit komt bijvoorbeeld goed van pas als u in het buitenland onverhoopt naar een arts moet. Hij of zij kan dan direct zien welke middelen u neemt. Vraag de apotheker ook om een bewaaradvies. Want elk medicijn heeft een andere bewaarmethode.

(Bron: CAK, PNMG, AD)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer