Duur 01:30
Gepubliceerd op 28 november 2016

Gebruik smartphone op de weg groot probleem

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu gaat met telecombedrijven in gesprek om te kijken of het mogelijk is dat een auto de functies van de telefoon overneemt als u gaat rijden. Volgens Schultz van Haegen is het gebruik van de smartphone op de weg een groot probleem.

Slimme technologie

“Voor de bestuurder is het verboden om de telefoon rijdend vast te houden. Toch zie je nu automobilisten die voortdurend de aandacht op de telefoon in de houder richten in plaats van op de weg, dus moeten verder kijken. Verbieden is een optie. Dat je überhaupt je telefoon bedient in de auto,” aldus de minister. “Maar ik heb liever dat we slimme technologie krijgen, waardoor je telefoon tijdens de rit compleet wordt overgenomen door je auto. Of dat bepaalde functies uitgaan als je rijdt. We gaan daarover in gesprek met telecombedrijven.”

Korte termijn oplossingen

Minister Schultz van Haegen erkent dat het vervelend is dat automobilisten de laatste tijd steeds vaker in de file staan. Ze denkt op de korte termijn aan oplossingen door met bedrijven en regio’s afspraken te maken over werktijden, alternatieve vervoersmiddelen of spitsmijden. Ze ziet ook nog voldoende mogelijkheden meer asfalt aan te leggen. “Het is noodzaak op een aantal plekken om de wegen te verbreden. Zoals de A7, A8, A9 en de verdere aanpak van de A15.”

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer