Duur 05:09
Gepubliceerd op 1 augustus 2016

Évora

Portugese Koningen trokken in de 15e eeuw naar Évora om zich daar te vestigen. De rustige sfeer en gezellige sfeer was toen de belangrijkste reden. Nog altijd is dit, naast alle culturele hoogtepunten, een belangrijke reden om de stad te bezoeken.

Liberalitas Julia

Évora lig in het zuidoosten van Portugal. Het is de hoofdstad van de regio Alentejo. De stad werd in 59 voor Christus veroverd door de Romeinen. Zij gaven de stad de naam Liberalitas Julia. Na deze verovering maakt de stad een enorme ontwikkeling door. Tijdens de Islamitische overheersing werd de stad omgedoopt tot Yeborah. Deze verovering houdt aan tot de Reconquista in de 12e eeuw. De stad behoudt in de naam de onuitwisbare sporen van de Moorse invloed die die nog altijd aanwezig is in Mouraria, de Moorse buurt.

Na de Reconquiste (herovering) werd de stad groter en een echte hofstad. Verschillende koningen van Portugal’s eerste en tweede vorstenhuis vestigden zich in Évora. De stad  werd verrijkt met paleizen en monumenten, vooral gedurende het koningschap van D. João II en D. Manuel in de 15e en 16e eeuw.

Werelderfgoed

De stad vertelt het verhaal van de Portugese kunstgeschiedenis. Mede door de lange geschiedenis die Évora kent en de gebouwen uit de 16e tot de 18e eeuw die bewaard zijn gebleven, is de stad door UNESCO erkend als werelderfgoed.

Kathedraal Sé en de Tempel

De toren van de Sé is gemakkelijk te herkennen door haar vreemde vorm. Het is een combinatie van kegelvormige torens die ongebruikelijk zijn in de Portugese architectuur. De toren is vormt een goed oriëntatiepunt voor wie zich in het centrum van de stad bevindt. De Sé van Évora is de grootste middeleeuwse kathedraal van Portugal.

Het plein Praça do Giraldo

Dit plein ligt in het hart van de stad. Met diverse cafés, terrasjes en winkels is dit plein een ideale ontmoetingsplaats. Op een van de punten bevindt zich de kerk Igreja de Santo Antão.  Voor de kerk ligt de marmeren fontein met 8 spuiters die verwijzen naar de 8 straten die op dit plein uitkomen.

Breng ook een bezoek aan de Romeinse Tempel en thermen, de middeleeuwse stadsmuren en de kerk Igreja de São Francisco, met de eigenaardige Capela dos Ossos (bottenkapel). Een bezoek aan het Museu de Évora is ook meer dan de moeite waard.

Igreja de São Francisco

De Igreja de São Francisco is in de 14e eeuw gebouwd. Het is een geschenk aan de religieuze orde van São Francisco door koning D. Dinis. In de 18e en 19e eeuw ondergaat de kerk grote veranderen nadat het getroffen is door 2 aardbevingen en een grote brand. Van de oorspronkelijke kerk is nog de sacristie over en 2 kapellen in gotische stijl. Het hoofdaltaar is versierd met barok houtsnijwerk. De kerktoren is in barokstijl en dateert uit de 18e eeuw.

Op MAX Vandaag kunt u op de interactieve kaart de reis volgen van de kampeerders van We zijn er Bijna! Hier vindt u ook extra informatie en fragmenten over de bezienswaardigheden die de groep bezoekt!

In We zijn er Bijna! van maandag 1 augustus 2016 brengt de groep kampeerders een bezoek aan Évora en aan Albufeira en Ponta da Piedade.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer