Duur 06:31
Gepubliceerd op 6 juni 2016

Duurzaam toerisme bedreigt de steden

Groen, groener, groenst. Duurzaam toerisme is populair. Maar door de enorme hoeveelheid toeristen is de natuur en cultuur op sommige plaatsen ernstig beschadigd en gaan vakantiebestemmingen op slot. Vooral steden als Amsterdam, Venetië en Barcelona bezwijken onder de toeristendruk. Is dit nog te stoppen?

Wat is duurzaam?

Bij duurzaam toerisme staan natuur en cultuur centraal. Maar wat duurzaam toerisme precies is, daar zijn de meningen over verdeeld. In principe moet het goed zijn voor de welvaart van de lokale bevolking. Bijvoorbeeld slapen bij de (wijn)boer en eten van en bij lokale bedrijven. Bij sommige vakanties kunt u zelfs de boer helpen en zo uw bijdrage leveren. Een andere manier van duurzaam toerisme is reizen zonder beschadiging van de natuur. Ook wel ecotoerisme genoemd. Hier wordt het respect voor de natuur en cultuur in alles doorgetrokken.

Handdoeken hergebruiken, geen water verspillen en minder (plastic)afval produceren draagt bij aan duurzaam toerisme. Hotels pakken deze trend steeds meer op en vragen de gasten hier rekening mee te houden.

Bedreigd

Door de enorme stroom toeristen naar eco-bestemmingen en culturele trekpleisters, gaan verschillende steden gebukt onder de druk. Het vermijden van sommige bestemmingen wordt zelfs al aangeraden. Om te zorgen dat vakantiebestemmingen  niet verder bedreigd worden moeten toeristen, de lokale bevolking en overheden beter samenwerken.

Samenwerken

Toerisme, welke vorm ook, is vooral gericht op het maken van winst. Maar op lange termijn heeft dit vaak een negatief effect op de natuur, cultuur en de leefbaarheid voor bewoners en toeristen. Bewuster omgaan met de natuur en cultuur en het naleven van (lokale) wet- en regelgeving, helpt de steden en natuurgebieden te behouden. Het vergroot de leefbaarheid en daar is de lokale bevolking ook bij gebaat.

Dit onderwerp is besproken in Groeten van MAX op 6 juni 2016.

Geef een reactie

Reactie

  1. Peter Bettonville says:

    Zolang vliegen zo goedkoop blijft is deze ontwikkeling Niet te stoppen

Bekijk ook

Meer