Duur 11:51
Gepubliceerd op 8 maart 2015

Aangifte doen helpt; mogelijke daders oplichting Zonfly opgepakt

MAX Ombudsman ontving in juli 2015 vragen en klachten over Zonfly, een bedrijf dat vliegtickets voor een mooie prijs aanbood via internet. Naar aanleiding van deze klachten is er aandacht aan besteed in het Groeten van MAX en is er opgeroepen aangifte te doen. Dat is gebeurd en met succes. 

Honderden gedupeerden

Consumenten meldden aan MAX Ombudsman dat ze geen contact meer kregen met het bedrijf. Enkelen stonden zelfs op Schiphol en bleken niet op de passagierslijst te staan. Het bleek te gaan om honderden gedupeerden. Allen hadden flinke bedragen overgemaakt, maar konden niet op reis.

“Soms zetten wij vraagtekens bij het doen van aangifte. Uiteraard is het belangrijk om aangifte te doen. Daarentegen zien we ook regelmatig dat er geen gevolg aan wordt gegeven door de politie omdat ze, afhankelijk van het soort en het aantal klachten,  geen prioriteit aan de betreffende zaak stellen”, aldus Jeanine Janssen van MAX Ombudsman. Naar aanleiding van de oproep in Groeten van MAX is er massaal aangifte gedaan. Dat heeft geresulteerd dat de politie er voor heeft gekozen wel prioriteit te geven aan deze zaak.

Aangifte doen loont

De politie heeft ruim 200 aangiftes binnen gekregen. De recherche startte een onderzoek waarin uiteindelijk 2 verdachten naar voren kwamen. Dit betreft een 47-jarige man uit Zaandam en een 44-jarige man uit Hilversum. De 2 zijn eerder in 2016 aangehouden en verhoord. Inmiddels heeft de recherche het onderzoek afgerond. Het Openbaar Ministerie zal het dossier bestuderen en een vervolgingsbeslissing nemen.

In vakantietijd staan de afgelopen jaren steeds meer oplichters op. En elk jaar worden ze meer gewiekst.

Enkele tips:

  • Maak alleen geld over aan een bedrijf als u de betrouwbaarheid heeft gecheckt. Dat begint vaak met de naam van het bedrijf in Google in te typen met het woord klacht erbij.
  • Let ook op het wel of niet aanwezig zijn van een brancheorganisatie zoals de ANVR en een garantiefonds zoals de SGR. Nu ging het hier om losse tickets en daar bestaat op dit moment geen keurmerk van.
  • Kijk of u rechtstreeks bij een vliegtuigmaatschappij kunt boeken in plaats van via een tussenpersoon. Dat biedt méér zekerheid en daar kunt u in veel gevallen een verzekering tegen faillissement afsluiten.
  • Betaal een dergelijke uitgave liefst met een creditcard of via Paypal. Zij bieden bepaalde garanties aan een consument als er sprake is van oplichting.
  • En doe dus aangifte. Samen staan we sterk. Niet zozeer om voor u rechtstreeks alsnog het geld terug te krijgen. We verwachten niet dat dat gaat gebeuren. Maar uiteindelijk worden de bedriegers dus wél gestraft.

Dit onderwerp is besproken in de Groeten van MAX op 3 augustus 2015. Heeft u een vraag, probleem of klacht? Dan kunt u als lid van omroep MAX terecht op het telefonisch spreekuur van MAX Ombudsman. Op werkdagen kunt u van 10.00 tot 12.00 uur bellen met het nummer 035-677 55 11 (lokaal tarief).

(Bron: MAX Ombusman/Politie Midden Nederland)

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Aangifte doen loont? … Niet zo naief. … Aangifte doen heeft geen enkele zin, zonder dat je eerst de media inschakelt. Pas al een televisieprogramma, aandacht besteed heeft aan een misdrijf, voelt de politie zich verplicht om een en ander te onderzoeken. Als er geen televisieprogramma tussen zit, mag je blij zijn als je te woord gestaan wordt. En daarna houdt elke medewerking van de politie op. …

Bekijk ook

Meer