Duur 03:03
Gepubliceerd op 19 maart 2018

We kunnen op 19 maart extra ver kijken, maar waarom?

Wie op 19 maart 2018 uit het raam kijkt en een vrij uitzicht heeft, kan tot wel 50 kilometer verderop kijken. Dat is uniek, maar hoe komt zo’n situatie tot stand? Wij vragen het meteoroloog Reinout van den Born van MeteoGroup.

Ideale omstandigheden

Volgens Van den Born is het vergezicht dat we vandaag, 19 maart 2018, hebben iets wat 2 a 3 keer per jaar voorkomt en waarvoor een ideale combinatie van weersomstandigheden nodig is. “Het is nu koud, waardoor de lucht ook koud is. De luchtvochtigheid van koele lucht is al lager dan die van warmere lucht, maar nu zit er extra weinig vocht in de lucht”, legt de meteoroloog uit. Omdat er zo weinig vocht in de lucht zit, belemmert dit het zicht niet en kunnen we een stuk verder kijken dan normaal.

Oostenwind

Niet alleen de lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat we zo ver kunnen kijken, ook de wind speelt een rol. “Vandaag is er oostenwind. Deze wind uit centraal-Europa, in combinatie met de lage luchtvochtigheid, zorgt ervoor dat we extra ver kunnen kijken”, legt Reinout van den Born uit. Morgen, op 20 maart 2018, is het zich volgens hem al een stuk beperkter, want: “Er is dan noordenwind én het is minder koud.”

Beste tijd?

Wie van het verre uitzicht wil genieten, doet er verstandig aan om een hooggelegen plek op te zoeken. Daar is het uitzicht het best. Ook verschilt het of u zich in midden-, west-, zuid- of noord-Nederland bevindt. In het midden is het zicht het best met 50 kilometer, terwijl er aan de kust zo’n 35 kilometer ver gekeken kan worden. Het beste tijd om te kijken is in de loop van de middag.

Hallo Nederland besteedt op 19 maart 2018 aandacht aan het verre zicht. U ziet Hallo Nederland elke werkdag om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: Reinout van den Born, redactie Hallo Nederland)

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer