Duur 02:28
Gepubliceerd op 4 april 2016

Stimuleer wildgroei

Veel mensen zien onkruid als ellendig en onhandig. Maar waar de één onkruid ziet, ziet de ander een prachtige plant. Sociaal ontwerpers Vincent Wittenberg en Bennie Meek zijn van de laatste categorie. Als zij ergens op straat vanuit een spleet tussen de stoep en de muur een stompje takken zien, zijn ze blij. “Een vlinderstruik. Geweldig hè, die heeft amper ruimte nodig.”

Plantsoenrevolutie

Met de beweging Gewildgroei hopen Vincent en Bennie een gedachteverandering te bewerkstelligen. De beweging staat voor gewenste spontane vegetatie, wat volgens hen het stedelijk groen van de toekomst is. “Er worden enorme bedragen besteed aan het verdelgen van spontane vegetatie en tegelijkertijd aan het in stand houden van aangeplant groen. Voor de leefbaarheid is het noodzakelijk dat we leren samenwerken met de natuur in de stad. De stad heeft wilde planten nodig! We moeten stoppen met schoffelen. Het is tijd voor een plantsoenrevolutie!” zo lezen we op de website.

Merk gewildgroei op

Een van de manieren waarop de mannen van Project Gewildgroei dat doen is door houten bordjes in de vorm van een paardebloemblad, hun logo, bij gewildgroei te plaatsen. “Normaal gesproken zou je gedachteloos aan deze vlinderstruik voorbijlopen. Maar als er een bordje bijstaat, wekt dat nieuwsgierigheid op en ga je even kijken.”

Stad van de Toekomst

Het project Gewildgroei is genomineerd voor de jury- en publieksprijs voor De Challenge Stad van de Toekomst. Bedrijven, universiteiten, overheid en inwoners werken samen aan innovatieve oplossingen en die innovatie zorgt voor economische groei en voor praktische verbeteringen. De 50 beste ideeën voor stedelijke vernieuwing vindt u op de website van De Challenge Stad van de Toekomst. Hier kunt u uw stem uitbrengen op wat volgens u het beste idee is.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer