Duur 04:28
Gepubliceerd op 26 januari 2016

Planetenjacht

In de week van 25 tot en met 31 januari 2016 zijn er 5 verschillende planeten zichtbaar zonder telescoop, dus gewoon met het blote oog. Venus, Jupiter, Mercurius, Mars en Saturnus laten zich van hun beste kant zien. De stand van de zon en de maan is dusdanig dat zij het bekijken van de planeten niet in de weg staan, aldus wetenschapsjournalist  Govert Schilling.

Venus

Venus is het makkelijkst te vinden. Daarvoor moet u de komende dagen een uur voor zonsopgang naar buiten. Kijk richting het oosten, de kant waar de zon opkomt, en dan is hij niet te missen. In het donker is Venus nog beter zichtbaar. Wacht niet tot het te licht is, want dan is hij niet meer te zien.

Jupiter

Ook Jupiter is de komende tijd goed te zien. In de nacht van 27 op 28 januari staat hij dicht bij de maan, waardoor hij gemakkelijk te vinden is. Kijk richting de maan en u vindt Jupiter ernaast. Kan niet missen, want Jupiter is groot. De planeet is bijna 318 keer zo groot als de aarde en bestaat uit allemaal gassen.

9e planeet

Amerikaanse wetenschappers hebben uitgerekend dat er een hypothetische 9e planeet moet zijn. Er zijn kleine ijsdwergen, onderdelen van grotere objecten waar nog maar weinig over bekend is, die in rare banen dwalen. Net alsof ze worden aangetrokken door een grote planeet. Maar niemand heeft die 9e planeet nog gezien en kan het bestaan bevestigen. De krachtigste telescopen brengen daar in de toekomst misschien duidelijkheid over.

Govert Schilling vertelt over de planetenjacht in Tijd voor MAX op dinsdag 26 januari 2016.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer