Duur 05:05
Gepubliceerd op 21 maart 2017

Bomen planten op A2-tunnel op 60e Boomfeestdag

Voor het 60ste jaar op rij vieren we Boomfeestdag. 110.000 kinderen planten vandaag door heel Nederland zo’n 220.000 bomen. De meest bijzondere locatie: het dak van de nieuwe A2-tunnel in Maastricht.

Na 5 jaar werken is de nieuwe A2-tunnel in december 2016 geopend. Door zo snel na de opening de bomen te planten, willen de gemeente Maastricht en Rijkswaterstaat laten zien dat nieuwe infrastructuur en investeringen in de leefbaarheid van de stad hand in hand gaan.

25 jaar Verdrag van Maastricht

Maastricht is dit jaar dan ook de ‘hoofdstad’ van Boomfeestdag. En daar is nog een bijzondere reden voor: 25 jaar geleden is het Verdrag van Maastricht getekend. Dat vieren we heel 2017 met verschillende activiteiten. Met het Verdrag van Maastricht is de basis van de Europese Unie en de euro gelegd. Wim Kok heeft in 1992 het verdrag ondertekend. Hij was destijds Minister van Financiën. Daarom is hij één van de personen die dit jaar de Nederlandse ‘Verdragsboom’ plant.

Oproep

Op 10 april 1957 is de eerste officiële landelijke ‘Boomplantdag’ met 1600 kinderen georganiseerd in Apeldoorn. De eerste Boomplantdag is een reactie op de oproep van VN-secretaris Dag Hammerskjöld om bomen te planten met én voor de nieuwe generatie. Deze oproep wordt ook wel gezien als de allereerste maatregel voor een beter klimaat in Europa.

Kinderen

Stichting Nationale Boomfeestdag vindt dat ieder kind recht heeft om op te groeien in een gezonde en duurzame wereld. Het streven is dat elk kind voor zijn of haar 10e levensjaar minimaal 1 eigen boom plant. Omdat dit vaak de eerste natuurervaring is voor kinderen, wordt dit nooit meer vergeten. Kinderen die eenmaal enthousiast zijn over de waarde van bomen en natuur brengen deze kennis vroeg of laat ook weer over op ouders of andere opvoeders. Dat is de gedachte van de stichting.

10 miljoen

In de 60 jaar dat Stichting Nationale Boomfeestdag bestaat, hebben miljoenen basisschoolkinderen in bijna alle gemeenten samen ruim 10 miljoen bomen geplant.

Wist je dat?

– Milaan een flatgebouw vol bomen heeft? Bewoners van de Bosco Verticale-flats in Milaan hebben 730 bomen, 5.000 struiken en meer dan 12.000 andere planten op hun balkons. Ze wonen dus in een bos, maar dan middenin een wereldstad. Het verticale bos is door het stadsbestuur van Milaan in vijf jaar gebouwd voor Expo 2015.

– Boomfeestdag ieder jaar eigenlijk op de derde woensdag van maart is? Omdat op 15 maart 2017 de Tweede Kamerverkiezingen waren is besloten Boomfeestdag een week te verplaatsen.

– Het logo van Boomfeestdag in 1980 ontworpen is door Dick Bruna? In 1997 vulde hij het logo aan met een boom.

– Bomen elkaar beschermen? Via hun wortels geven ze voeding aan elkaar door zodat zieke of zelfs omgevallen bomen kunnen blijven leven.

(Bron: ANP/ Stichting Nationale Boomfeestdag / NOS)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer