Zwaar getroffen door het coronavirus: Het verhaal van Boekel

De documentaire Het verhaal van Boekel vertelt het indrukwekkende verhaal van het Brabantse dorp, waarin in 4 weken tijd maar liefst 21 mensen overlijden aan de gevolgen van het coronavirus. Wat doet het verdriet met het dorp? En hoe wordt langzaam de draad weer opgepakt bij de sportvereniging, de kerk, de horeca, de vrijwilligers en bij bedrijven?

Middelpunt coronacrisis

Begin maart staat Boekel in het middelpunt van de coronacrisis. Een hechte gemeente met ruim 10.000 inwoners krijgt in 4 weken te maken met 21 mensen die overlijden aan de gevolgen van het coronavirus.

Enorme impact

De impact van de coronacrisis is groot in het dorp. Bij uitvaarten waar 600 mensen naar de kerk zouden komen, mogen er maar 30 naar binnen. “De naaste familie zit als het ware verdoofd in de kerkbanken. De nabestaanden doen hun ding wel, maar het is niet zoals ze gewend zijn”, vertelt diaken Henk van Thiel. In de korte video bovenaan de pagina vertelt Annette Koks over haar moeder Gonny.

Het effect van corona op een hechte gemeenschap

Niet kunnen ontmoeten zoals je gewend bent, geen afscheid kunnen nemen zoals je zou willen en het verdriet dat achterblijft. Dit alles laat zijn sporen na in het dorp. Filmmakers Jos Verkuijlen en Dennis Stafleu waren de hele maand juni in Boekel. Ze verzamelden de verhalen van de inwoners van Boekel om zo een beeld te schetsen van het effect dat het coronavirus heeft op een hechte gemeenschap.

De documentaire Het verhaal van Boekel is te zien op zondag 7 maart 2021 om 13.55 uur op NPO 2. 

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer