Duur 02:48
Gepubliceerd op 28 maart 2017

Wachtrijen pretparken voortaan rookvrij

Het is een doorn in het oog van velen, rokende mensen in de wachtrijen van pretparken en dierenparken. Vanaf zaterdag 1 april 2017 komt daar verandering in. De Club van Elf, de vereniging van grote dagattracties, stelt vanaf die dag een rookverbod in.

De Club van Elf

In grote attracties, zoals de Apenheul, Walibi, Burgers’ Zoo, Madurodam en de Efteling mag vanaf zaterdag niet meer gerookt worden in de rij. Het rookverbod geldt zowel voor wachtrijen in de open lucht als overdekte wachtrijen. De Club van Elf is daar al langere tijd mee bezig en bestaat uit 21 attractieparken, dierentuinen en musea. Alle aangesloten organisaties bekijken voor zichzelf of er aanvullende maatregelen worden genomen. Avonturenpark Hellendoorn bereidt bijvoorbeeld ook haar personeel goed voor op de nieuwe maatregel. Nog voor het park in april weer opent, krijgen zij een uitgebreide training hoe om te gaan met het nieuwe rookbeleid.

Buitenspeelplekken ook rookvrij?

Ook steeds meer buitenspeelplekken willen geen rokers meer zien tussen de kinderen. Tientallen speeltuinen werken aan een geheel of gedeeltelijk rookverbod of zijn al rookvrij. Het rookvrij maken van de kinderspeelplekken is een initiatief van het Longfonds, dat samen met de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding werkt aan “een rookvrije generatie”.

Slecht voorbeeld

De organisaties willen daarnaast dat kinderen zo min mogelijk met rokers worden geconfronteerd, omdat dit een slecht voorbeeld is. Volgens het Longfonds blijkt uit onderzoek dat kinderen die anderen zien roken, vaker zelf gaan roken. Juist voor jonge kinderen is het belangrijk dat ze een gezonde sociale norm leren, aldus het Longfonds. Dinsdag 28 maart 2017 opent het fonds het buitenspeelseizoen in de rookvrije speeltuin ’t Kwekkeltje aan de Sportlaan in Rosmalen.

Dit onderwerp wordt besproken in Hallo Nederland op dinsdag 28 maart om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer