Duur 06:05
Gepubliceerd op 23 februari 2017

Waarom onze straatnamen zo heten

Straatnamen; we hebben er iedere dag mee te maken. Het begint er al mee dat we in een straat wonen. Maar we hebben ze ook nodig als we bij iemand op bezoek gaan of als we post versturen.  Achter veel van die namen schuilen bijzondere en interessante verhalen. René Dings heeft er een boek over geschreven: Over straatnamen met name.

Wagenweg

De eerste straat in Nederland was een weg: de Wagenweg op de veluwe. Pas veel later kwamen de straten. De creativiteit in straatnamen is pas iets van de laatste jaren. Vroeger was men niet zo origineel. Was er een kerk in de straat dan werd dat de Kerkstraat etc. Pas later toen de dorpen groter werden kwam er meer variatie.

Koninklijkhuis

In Nederland zijn de meeste straatnamen vernoemd naar de leden van het Koninklijk Huis. Juliana, Wilhelmina, Beatrix, Bernhard en Emma staan in de top 20 meest populaire straatnamen. Na het koninklijk huis zijn de meeste straatnamen vernoemd naar Rembrandt van Rijn gevolgd door Frans Hals en Johan Thorbecke.

Straatnaamcommissie

De gemeente bepaalt een straatnaam. Veel gemeentes hebben hier zelfs een speciale Straatnaamcommissie voor. De wijze waarop in een gemeente de straatnamen worden vastgesteld, is vastgelegd in een Verordening Straatnaamgeving en huisnummering. Er is niet een vaste lijst met regels, maar er zijn wel richtlijnen:

  • eenvoudig in gebruik en makkelijk uit te spreken
  • herkenbaar
  • onderscheidend
  • niet beledigend
  • straatnaam moet passen bij het karakter van de omgeving
  • persoon moet minimaal 5/ 10 jaar dood zijn (verschilt per gemeente) etc. met uitzondering van de leden van het Koninklijk Huis.

Over straatnamen met name

In het boek Over straatnamen met name vertelt René Dings hoe straatnamen tot stand komen en wat daar allemaal bij komt kijken. Hij is zelf sinds 2006 lid van de Straatnamencommissie in Delft. Als kind was hij altijd al nieuwsgierig naar het verhaal achter straatnamen. Door zijn rol in de Straatnamencommissie weet hij nu het ware verhaal achter de straatnamen en publiceert hierover.

René Dings is donderdag 23 februari 2017 te gast in Tijd voor MAX.

 

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer