Duur 04:56
Gepubliceerd op 4 februari 2016

Vorstelijke vondst: salonkussen prins Hendrik

In de collectie van Paleis Het Loo wordt een merkwaardig salonkussen bewaard, gemaakt van de vlag van de eerbiedwaardige Koninklijke Nederlandse Roei- en Zeilvereeniging De Maas Rotterdam. Wat het het verhaal is achter deze vorstelijke vondst, vertelt Paul Rem.

De Zeevaarder

In 1851 werd hij opgericht door de jongere broer van koning Willem III, prins Hendrik, bijgenaamd ‘de Zeevaarder’, want hij koos al op jonge leeftijd het ruime sop. Meer dan welke Oranje uit zijn tijd ook, bezocht hij op zijn tochten Nederlandse marineschepen in verre gebieden op. Maar er waren ook momenten dat hij voor langere tijd aan wal was. Geen wonder dat hij ook op het vasteland grote belangstelling had voor instellingen die te maken hadden met ‘water’ en ‘varen’.

Banden met het Koninklijk Huis

De banden van het Koninklijk Huis met de Vereniging zijn altijd blijven bestaan. Koning Willem-Alexander is lid, en in het verleden loofden prins Hendrik (niet de broer van Willem III maar de echtgenoot van koningin Wilhelmina) en koningin Emma prijzen uit. Prins Hendrik was regelmatig te gast bij feestelijke maaltijden en recepties. In 1923 bracht de Noorse koning Gustaaf V een bezoek aan de Vereniging, tijdens zijn staatsbezoek aan ons land. Op het programma stond een tocht per boot door het Rotterdamse havengebied, en in de stad zelf werd de rijtoer gestart vanaf het monumentale Vereenigingsgebouw aan de Veerhaven dat in 1909 was gebouwd.

Wanneer de prins het kussen heeft gekregen is helaas niet bekend. Maar misschien heeft hij alleen de vlag gekregen en heeft hij er in het Paleis een kussen van laten maken. De koninklijke koon is niet geborduurd of geappliqueerd, maar op de vlag geschilderd.

Conservator van Paleis Het Loo Paul Rem vertelt over deze vorstelijke vondst in Tijd voor MAX op 3 februari 2016.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer