Duur 05:32
Gepubliceerd op 5 december 2017

Tóch Sinterklaasfeest voor kinderen uit arme gezinnen

In Nederland groeien 100.000 kinderen op in gezinnen met meervoudige problematiek, waardoor sommigen van hen het Sinterklaasfeest niet kunnen vieren. Om dit toch mogelijk te maken organiseert Stichting Het Vergeten Kind jaarlijks de Sint Express Tour. Veel kinderen die binnen deze groep vallen kijken hier reikhalzend naar uit. Presentatrice en ambassadrice van deze stichting, Saar Koningsberger, is hierbij aanwezig en vertelt over haar hoogtepunt in de maand december.

Waar kijk jij het meest naar uit in december?

“Ik ben heel close met mijn familie. Met Kerst gaan we alle dagen lekker eten. Veel eten. Ik ben stiekem een echte vreetzak. Volgend jaar lijkt het mij helemaal fijn als mijn kleine dreumes (Koningsberger is momenteel zwanger, red.) erbij is!”

Wat is jouw meest hartverwarmende moment voor Het Vergeten Kind?

“Na mijn allereerste presentatie van de Sint Express Tour. Ik kwam van het podium af en er kwamen een paar moeders huilend naar mij toe omdat ze zo dankbaar waren voor wat wij met Het Vergeten Kind doen. Dat hun kinderen nu echt een Sinterklaas hadden meegemaakt en ze dit anders nooit konden vieren. Ik stond gewoon mee te huilen. Het raakt mij dat wat voor ons zo normaal lijkt, voor deze kinderen heel bijzonder is.”

Tijdschrift GEEF

Dit interview is afkomstig uit het gratis tijdschrift GEEF, dat gemaakt is door Stichting Het Vergeten Kind. Wilt u een exemplaar inzien? Dat kan door op de link te klikken. Naar de GEEF-downloadlink. In Tijd voor MAX van 5 december 2017 vertelt Saar Koningsberger meer over haar werkzaamheden voor deze stichting.

Over Stichting Het Vergeten Kind

Stichting Het Vergeten Kind zet zich in voor kinderen die opgroeien in lastige thuissituaties. Zij organiseren bijvoorbeeld activiteiten en projecten die een positieve invloed hebben op het leven van deze kinderen. Een van deze activiteiten is de Sint Express Tour. Dit grote Sinterklaasfeest wordt sinds 2012 jaarlijks gevierd en is speciaal voor kinderen wiens ouders niet de financiële middelen hebben om Sinterklaas te vieren.

Armoede onder kinderen in Nederland

Volgens de Nationale Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer is het gebrek aan financiële middelen een steeds groter probleem in het leven van veel kinderen. Inmiddels groeit 1 op de 9 kinderen op in armoede. Niet alleen het gebrek aan spullen is vervelend, het is vooral ook de onzekerheid en de stress die dit tot een nare situatie maakt. Volgens Kalverboer kunnen zij zich hierdoor minder goed concentreren op school, waardoor meekomen op school lastig kan zijn. Daarnaast hebben hun ouders vaak zorgen, waardoor zij zich ook weer zorgen gaan maken. Ook wonen ze vaker dan andere kinderen in buurten die minder veilig zijn. “Ze hebben eigenlijk over het geheel een minder goed toekomstperspectief”, concludeert de Ombudsvrouw in het rapport dat zij op 5 december 2017 publiceert over armoede onder kinderen.

(Bron: redactie Tijd voor MAX,  RTL Nieuws, tijdschrift GEEF)
(Beeld: Sacha Barnard)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer