Duur 05:08
Gepubliceerd op 23 februari 2018

Stem op de Filmmuziek Top 40!

Hoe mooi de beelden ook zijn, veel films worden vaak toch naar een hoger niveau getild door de muziek die eronder wordt gemonteerd. NPO Radio 4 zendt op 2 maart 2018 de Filmmuziek Top 40 uit. Mede bepalen hoe deze top 40 eruit komt te zien? Dat kan, want de stemweek is begonnen.

Muziek als sfeermaker

Jaws, Psycho en Titanic: zomaar wat voorbeelden van films die onvergetelijk zijn geworden door de muziek die erin voorkomt. Nog meer dan beeld kan muziek een bepaalde sfeer oproepen die versterkt wat op dat moment gaande is in de film. Dit is bijvoorbeeld heel duidelijk bij haaienfilm Jaws of in de jaren 60-western Once Upon a Time in the West. De scène waarin het laatste duel plaatsvindt, is legendarisch door de muziek die eronder speelt.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Ondersteuning

Naast muziek die de sfeer bepaalt, is er ook filmmuziek die juist ondersteunend is aan het beeld. Een duidelijk voorbeeld hiervan zijn de klassieke klanken van onder meer Bach  in de film The Kings Speech. Hieronder een voorbeeld:

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Stemmen voor Filmmuziek Top 40

Heeft u favoriete filmmuziek en wilt u dit graag terughoren in de Filmmuziek Top 40 op NPO  Radio 4? Dan kunt u van 23 tot en met 28 februari stemmen via de website van dit radiostation. De eindlijst wordt op 2 maart 2018 tussen 12.00 uur en 19.00 uur uitgezonden vanuit het Vondel CS in Amsterdam. De uitzending wordt gepresenteerd door Maartje Stokkers. Zij is op 23 februari te gast bij Tijd voor MAX om meer te vertellen over de Filmmuziek Top 40 en haar radiowerk.

(Bron: redactie Tijd voor MAX, Radio 4, The Guardian)

Geef een reactie

Reactie

    MariusS says:

    Theme from ‘Midnight cowboy’, John Barry
    Theme from ‘A summerplace ‘ Percy Faith
    Theme from’A Deerhunter ‘ The Shadows

Bekijk ook

Meer