Duur 03:01
Gepubliceerd op 7 december 2017

Molenaarsambacht officieel UNESCO-erfgoed

7 december 2017 is een feestelijke dag voor alle molenaars in Nederland, want het molenaarsambacht staat vanaf die dag officieel op de UNESCO immaterieel erfgoedlijst. Het is de allereerste Nederlandse bijschrijving op deze lijst.

UNESCO immaterieel erfgoedlijst

We kennen UNESCO natuurlijk allemaal van de werelderfgoedlijst, waarop bijzondere gebouwen, stadsdelen en natuurgebieden staan, maar er is ook een lijst voor ‘levend erfgoed’, zoals UNESCO dat zelf noemt. Op deze immateriële erfgoedlijst staan bijvoorbeeld sociale gewoontes, tradities, gemeenschappen en vaardigheden die van generatie op generatie worden overgedragen en daardoor zeer bijzonder zijn voor een land. Zo prijkt de Belgische biercultuur op deze lijst, evenals de Argentijnse tango. Nederland had tot nu toe nog geen bijschrijvingen, maar dat is veranderd nu het molenaarsambacht erop staat.

“Door en door verweven met Nederland”

Er is gekozen voor het voordragen van het molenaarsambacht als immaterieel erfgoed, omdat het volgens Jet Bussemaker, voormalig minister van Wetenschap, Onderwijs en Cultuur, een vak is dat moet blijven bestaan en beschermd moet worden. ”Een prachtig ambacht dat door en door verweven is met Nederland”, voegt Ingrid van Engelshoven, huidige minister op deze post, eraan toe.

Molenaarsambacht in Nederland

Het molenaarsambacht is inderdaad zeer verweven met Nederland. Voor de industrialisatie zijn er 10.000 molens te vinden in ons land die voor allerlei doeleinde dienen: van het zagen van hout tot het malen van granen. In de 19de eeuw komen er modernere manieren om deze taken te volbrengen en verdwijnen er veel molens en daarmee ook veel vakkennis. Anno 2017 telt Nederland zo’n 1200 molens die bestierd worden door 50 beroeps molenaars en honderden vrijwilligers. Ook is er een opleiding tot vrijwillige molenaar opgezet. Daarnaast zetten vele vrijwilligers zich in voor het verspreiden van de kennis over molens en het vak van molenaar onder het grote publiek. De inspanning van deze vrijwilligers en molenaars hebben er volgens minister Van Engelshoven voor gezorgd dat Nederland nu haar eerste inschrijving op de UNESCO immaterieel erfgoedlijst binnen heeft.

Hallo Nederland

Hallo Nederland gaat op 7 december 2017 op bezoek bij verschillende molens en hun molenaars om te praten over dit heugelijke feit. U ziet Hallo Nederland elke werkdag om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: Rijksoverheid, NOS, ANP, redactie Hallo Nederland, site UNESCO)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer