Duur 07:29
Gepubliceerd op 4 februari 2021

Meezingen is leuk, goed voor onze gezondheid en helpt tegen piekeren

Iedereen kan zingen wordt wel gezegd, het is een kwestie van oefenen. Dat is goed nieuws, want meezingen in de auto of thuis met de radio is niet alleen leuk, maar ook nog eens hartstikke gezond. En het blijkt ook een goed middel tegen sombere gedachten en piekeren. 

Iedereen kan zingen

Wie denkt ‘ik zing vals en kan echt niet zingen’, heeft het mis. Want iedereen kan leren zingen. We worden allemaal met een bepaalde stem geboren. De klank is afhankelijk van meerdere factoren als de bouw van het lichaam en hoe de keel en stembanden zich ontwikkelen. Het uitgangspunt is onze spreekstem. Die kan warm, helder, hoog of laag klinken. Deze klank is mede bepalend voor het type zangstem. Maar er zijn meer factoren die een rol spelen, zoals houding en ademhaling.

Meezingen is gezond

Zingen is niet alleen leuk, het blijkt ook goed voor ons te zijn. Amerikaans onderzoek wijst uit dat als we zingen de stof oxytocine vrijkomt. Deze stof wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd, vandaar het goede gevoel. Daarnaast komt er tijdens het zingen ook endorfine vrij, wat pijn en stress vermindert en het gevoel van geluk en plezier vergroot. Zingen helpt volgens klinisch psycholoog, gedragstherapeut en hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Leuven, Filip Raes, ook de ademhaling te verbeteren. Volgens Raes kan het klachten als astma doen afnemen en het is goed voor de spierspanning en onze houding.

Middel tegen piekeren

Maar naast deze fysieke voordelen heeft zingen ook mentaal een positieve uitwerking. Dit komt door de stoffen die vrijkomen. Zingen blijkt een goed middel tegen piekeren en kan sombere gedachten doen verdwijnen. En dat is zeker in tijden van corona iets wat veel mensen lucht kan geven om even de dagelijks problemen te doen vergeten. Zingen geeft een gevoel van controle en autonomie, wij gaan immers zelf over onze stem. Wie vol overgave zingt vergeet de tijd en dat is precies waardoor het helpt tegen piekeren. U gaat dan op in het zingen en vergeet uw gedachten.

Zingen in een koor

Het opgaan in de muziek is voor velen ook een reden waarom ze zich aan hebben gesloten bij een koor. Samen zingen geeft nog weer eens een extra dimensie aan het gevoel dat het teweeg brengt. Door corona is het voor koren eigenlijk niet meer mogelijk om samen te zingen. Tijdens het zingen komen er aerosolen vrij en juist die kunnen zorgen voor overdracht van het virus. Alleen ver uit elkaar en buiten is het in sommige gevallen mogelijk geweest om samen te zingen.

Samen zingen? Het kan online!

Maar de behoefte aan samen zingen is groot. Dat zegt ook zangcoach Bert van de Wetering in Tijd voor MAX. Hij heeft daar iets op bedacht en laat sinds corona heel Nederland uit volle borst online zingen. “We doen eerst ongeveer 20  minuten een warming up, want het zingen gaat daardoor veel makkelijker. En dan gaan we zingen, wel een uur lang. Sommigen zingen alleen, anderen met het hele gezin. Inmiddels doen er wekelijks al zo’n 3000 mensen aan zijn wekelijkse zangsessies mee. Ook Van de Wetering beaamt dat zingen goed voor ons is. “Het geheugen verbetert en een het probleemoplossend vermogen ontwikkelt door zingen. Dit komt doordat de linker- en rechterhelft van de hersenen beter met elkaar samenwerken.”

Heeft u zin gekregen om mee te zingen? Dat kan elke zaterdag tussen 10.00 en 11.30 uur. U kunt zich aanmelden via de website van Bert van de Wetering

(Bron: Muziekonderwijs, AD, Tijd voor MAX, Zing als vanZelf)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer