Duur 01:33
Gepubliceerd op 17 september 2018

Louis van Dijk neemt afscheid op het Loosdrecht JazzFestival

Na een carrière van maar liefst 56 jaar, stopt de 76-jarige pianist Louis van Dijk met optreden. Vanavond, vrijdag 14 september 2018, geeft hij zijn afscheidsconcert op het Loosdrecht JazzFestival. “Ik blijf nog wel spelen en optreden hoor, maar achter avondvullende concerten zet ik een punt.”

Een sluipend proces

Louis van Dijk is ziek. In 2011 wordt slokdarmkanker geconstateerd. Wat volgt is een ingrijpende operatie. Hoewel het lichamelijk herstel voorspoedig gaat, gaat hij geestelijk achteruit. In augustus 2017 wordt na een geriatrisch onderzoek de diagnose Alzheimer gesteld. “Het is een sluipend proces”, aldus de vrouw van Louis van Dijk, Aleid. Ze hebben sindsdien gezocht naar een andere woning en die gevonden in het Rosa Spier Huis.

Bijzondere plek

Het afscheidsconcert vindt plaats op voor Van Dijk een bijzondere plek. Want op 21 september 1961 krijgt zijn carrière op hetzelfde festival een vliegende start. Als pianist van het Trio Louis van Dijk, met Cees Hamelink op bas en Harry ten Siethoff op drums, wint hij die dag het Loosdrecht Jazz Concours. De rest is geschiedenis. Van Dijk werkt jaren lang met Ramses Shaffy en Liesbeth List. Onder de naam Gevleugelde vrienden treed hij jarenlang samen op met Pim Jacobs en mr. Pieter van Vollenhoven. Er zijn ook samenwerkingen met grootheden als Daniel Wayenberg, Toots Thielemans, Rita Reys, het Rosenberg Trio en Cor Bakker. Tijdens zijn carrière mag hij 19 gouden en 3 platina platen en 4 Edisons op zijn naam schrijven.

De cirkel is rond

Om aandacht te vragen voor de ziekte van Alzheimer heeft Van Dijk op dinsdag 11 september opgetreden in het Concertgebouw met  een Concert om niet te vergeten. De opbrengst van het concert gaat naar wetenschappelijk onderzoek van VUmc Alzheimercentrum. Zaterdag 14 september maakt hij volgens eigen zeggen de cirkel rond en treed op tijdens het Loosdrecht JazzFestival. Tijdens het afscheidsconcert treedt Van Dijk voor de pauze alleen op. Na de pauze voegen Peter Beets, Han Bennink, Anton Goudsmit en Ernst Glerum zich bij hem. ,,Ik verheug me daar enorm op”, zegt Van Dijk.

Het Loosdrecht JazzFestival wordt gehouden op 14 en 15 september 2018. Het festival start om 19.00 uur, het optreden van Louis van Dijk is vanaf 22.00 uur.

Louis van Dijk bij MAX

U kunt een terugblik van het afscheidsconcert van Louis van Dijk in Hallo Nederland van 17 september 2018. Daarnaast kunt u ook de Recht van Spreken-aflevering met Louis van Dijk terugkijken. Hierin blikt hij terug op zijn leven en carrière.

(Bron: ANP/AD/Wikipedia)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Kan niet anders vinden dan dat het een teleurstelling is dat in het lijstje van alle “grootheden” waarmee Louis heeft gewerkt, de naam van één werkelijke grootheid ontbreekt. Jules de Corte. Meester kleinkunstenaar, tekstschrijver, dichter, briljant entertainer en door iedereen ontkent. En nu, vele jaren na zijn dood, blijkt van de vriendschap tussen deze twee muzikanten niets over. Weet je nog, Louis? Jullie avonden op vleugels? De avonden in het land? Miniaturen? Lekker eten in Helenaveen? Alle telefoongesprekken? het lachen…..?

Bekijk ook

Meer