Duur 05:18
Gepubliceerd op 31 maart 2016

Koninklijke foto’s

De expositie Koninklijke foto’s door Vincent Mentzel is een overzicht van bijzondere beelden van de koninklijke familie, gemaakt door fotograaf Vincent Mentzel. Doordat Mentzel dicht bij de familie mocht werken ontstonden er vaak unieke foto’s. Zijn werk toont een treffend tijdsbeeld van Nederland en het leven van de Oranjes tijdens koningin Beatrix.

Bijzondere band

Door zijn brede perspectief als fotojournalist legde Vincent Mentzel zich niet toe op één specifiek genre of onderwerp. In zijn omvangrijke oeuvre staat steeds de mens centraal, waarbij een speciale plaats wordt ingenomen door een bijzondere familie die hij regelmatig voor de lens kreeg: de koninklijke familie. Met koningin Beatrix, prins Claus en hun gezin ontstond in de loop der tijd een bijzondere band. Mentzel werd diverse keren gevraagd om een officieel portret te maken. De 2 bekendste zijn de staatsieportretten die hij van koningin Beatrix maakte. Ze vormden de basis van haar portret op de Nederlandse gulden en de bekende ‘stippelpostzegel’.

Alexander

“In 1985 schreef Renate Rubinstein een boekje over Willem-Alexander, Alexander, verluchtigd met foto’s door Mentzel. Tijdens die sessie maakte Mentzel een foto van de prins in een ski-jack achter Huis ten Bosch. De prins, en vermoedelijke troonopvolger, staat in één lijn met de koepel van het paleis, die bekroond wordt door een vlaggenmast met een koningskroon. Typerend voor zijn werk: ogenschijnlijk een snapshot van een prins die misschien net op een ‘gewone’ jongen lijkt, maar die koepel en die kroon geven een grote symboliek. Mentzel ontkomt niet aan het maken van een portret, maar hij vermijdt het cliché”, aldus Paul Rem.

Informeel maar respectvol

Met zijn journalistieke oog aarzelde Mentzel niet om ook de meer informele momenten tijdens zijn contact met de koninklijke familie vast te leggen. Gekoppeld aan de originele blik van de fotograaf levert dit een bijzondere reeks beelden op, die wordt gekenmerkt door een informeel, soms zelfs luchtig, maar altijd respectvol karakter. De meest bijzondere familie van Nederland komt op die manier wel heel dichtbij. Volgens conservator Paul Rem is de tentoonstelling bijzonder. “De foto’s geven de sensatie alsof je er zelf bij bent, zo ongedwongen portretteert Mentzel de Oranjes. In het paleis ziet u de geschilderde portretten in vergulde lijsten, maar in de tentoonstelling de wereld van nu.”

Koninklijke foto’s door Vincent Mentzel is te zien van 1 april t/m 21 augustus 2016 op Paleis Het Loo.

Conservator van Paleis Het Loo Paul Rem vertelt over de tentoonstelling en het werk van Mentzel op 31 maart 2016 in Tijd voor MAX. Op woensdag 6 april 2016 is Vincent Mentzel te gast bij Tijd voor MAX Radio. Beluister het interview terug op de website.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer