Kassie Kijken: politiek en kijkcijfers

MAX’ tv-recensent Ron Vergouwen is elke zondag te horen in de rubriek Kassie Kijken in het NPO Radio 1-programma De Perstribune. Afgelopen week stond in het teken van de verkiezingen. Maar er was ook verdrietig nieuws: het overlijden van kijkcijfer-expert René van Dammen. “René wist dat Nederland weer geïnteresseerd is in politiek.”

Campagne voeren op tv; werkt dat?

De campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen heeft nog niet eens zo heel lang geduurd, maar 16 maart ben je als tv-kijker toch wel blij dat het er op zit. Er was werkelijk geen enkel programma te vinden zonder lijsttrekkers. Uiteraard in speciale verkiezingsedities van Pauw & Jinek, EenVandaag, De Wereld Draait Door en Nieuwsuur. Maar ze waren ook te vinden in Tijd voor MAX, Koffietijd, Wat Vindt Nederland?, RTL Boulevard en zelfs in Carlo’s TV Café. De vraag is: zit de kijker te wachten op zoveel politieke gasten in programma’s?

Ik vroeg vorige week aan kijkcijferexpert René van Dammen van de NPO om dit voor mij uit te zoeken. Afgelopen weekend kreeg ik de resultaten van deze altijd vriendelijke en gepassioneerde nestor van de tv-statistieken. Vele tv-makers hadden veel aan de adviezen die hij op basis van die cijfertjes kon geven. René ádemde kijkcijfers en wist exact wanneer kijkers toestroomden bij de programma’s van de publieke omroep én wanneer ze weer wegzapten.

René allerlaatste onderzoekje

Tot afgelopen dinsdag, toen de NPO mij belde met het schokkende bericht dat René op 63-jarige leeftijd plotseling was overleden. Hilversum zal hem missen. Om zijn deskundige blik op tv-maken, maar ook om zijn kleurrijke verschijning en uitgesproken passie voor heel veel andere dingen, zoals voetbal. Ondanks zijn overlijden wil ik u de resultaten van René’s allerlaatste onderzoekje niet onthouden.

René wist dat de Nederlandse tv-kijker meestal niet zo zit te wachten op politici in tv-shows. Ooit vertelde hij in De Wereld Draait Door: “Laatst zat André Rouvoet van de ChristenUnie bij Knevel en Van Den Brink om te vertellen over euthanasie. De kijkcijfers waren een ravijn, één dalende lijn van weg zappende kijkers!”

Toch voelde René dat het bij deze verkiezingen ietsje anders zat. Hij merkte op dat Pauw & Jinek en Nieuwsuur veel beter dan ooit werden bekeken en de uitzending van Goedemorgen Nederland waarin Geert Wilders medepresentator was brak zelfs een seizoensrecord!

Politici in Tijd voor MAX

Ook was de kijker van Tijd voor MAX meer dan ooit geïnteresseerd in politieke gasten. De uitzending met premier Mark Rutte als gast trok heel erg veel kijkers, waarvan opvallend veel mánnelijke kijkers. Alleen Rutte’s geloofwaardigheid was ook in de kijkcijfers zijn achilleshiel: op het moment dat Rutte sprak over de 2 miljard euro extra die hij wil investeren in ouderenzorg (volgens velen een trucje om vlak voor de verkiezingen nog wat stemmen te winnen) zapten veel kijkers toch maar naar een andere zender.

De cijfers van René logen nooit

Verder hadden 2 andere lijsttrekkers een opvallende aanzuigingskracht op de kijkers van Tijd voor MAX. Allereerst zijn er veel mensen die keken naar de uitzending met SGP-voorman Kees van der Staaij, zelfs op het moment dat er een filmpje wordt vertoond waarin te zien is dat Kees met de SGP-fractie een psalm zingt! Maar het opmerkelijkste kijkcijfermoment kwam op naam van Groenlinks-lijsttrekker Jesse Klaver. Op het moment dat hij in beeld komt stroomden opeens vooral veel jonge vrouwelijke kijkers toe. Zou het dan toch echt waar zijn dat hij een ‘vrouwenmageneet’ is?

Met kijkcijfers kun je tegenwoordig bijna alles meten en dat was wat René zo enorm fascineerde. Je kunt namelijk nog zó het gevoel hebben dat er te veel politiek op de buis te zien is, maar de cijfers van René logen nooit…

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer