Duur 24:46
Gepubliceerd op 18 november 2019

Geert-Jan Knoops interviewt John Grisham

Hoewel John Grisham al meer dan 40 thrillers schreef en miljoenen boeken in ons land heeft verkocht, zet hij pas 17 november 2019 voor het eerst voet op Nederlandse bodem. De wereldberoemde thrillerschrijver is in Nederland om zijn nieuwe boek De onschuldigen te promoten. Advocaat Geert-Jan Knoops heeft hem exclusief voor Tijd voor MAX en MAX Vandaag geïnterviewd. Het resultaat hiervan ziet u op 18 november 2019. 

Eerste boek

Voordat John Grisham (1955) één van de meest populaire thrillerschrijvers ter wereld wordt, maakt hij als jurist 80-urige werkweken. In de weinige vrije tijd die hij heeft probeert hij te werken aan zijn grootste hobby: schrijven. Zijn eerste boek, A Time to Kill, voltooid hij in 1987. Het is aanvankelijk niet makkelijk om een uitgever te vinden, maar uiteindelijk lukt dit toch. Zodoende wordt A Time to Kill in 1988 uitgegeven en is Grishams eerst stap op het schrijverstoneel officieel gezet.

Aan de top van de bestsellerlijst

Inmiddels is hij meer dan 40 boeken verder en wordt hij wereldwijd erkend als een groot schrijver. Het echte succes begint al bij zijn 2e boek, The Firm (1991). Dit gaat over een jonge advocaat die voor een ogenschijnlijk perfect advocatenkantoor werkt, maar niets blijkt minder waar. The Firm staat 47 weken bovenaan de bestsellerlijst van toonaangevende krant The New York Times en wordt uiteindelijk het best verkopende boek van het jaar. The Firm wordt in 1993 verfilmd, iets wat later met meer van Grishams boeken zou gebeuren. Zo wordt er ook een filmversie van zijn bestseller The Client (1993) gemaakt, evenals van zijn eerste boek A Time to Kill.

The Innocent Man

Bijna alle boeken die John Grisham schrijft zijn fictief, maar in 2006 waagt hij zich aan een non-fictie verhaal in zijn boek The Innocent Man (De Gevangene in het Nederlands). Dit boek vertelt het waargebeurde verhaal van de moord op de 21-jarige Debbie Carter, die in 1982 dood wordt aangetroffen in haar appartement. De politie start een zoektocht naar de dader of daders, maar heeft vrijwel geen aanwijzingen. Omdat de druk op de politie groot is, wordt de aan lagerwal geraakte sportheld Ron Williamson opgepakt. Hij is immers één van de laatste die Debbie levend heeft gezien. Althans, dat beweert een getuige. Williamson, die onschuldig is, wordt berecht en veroordeeld tot de doodstraf. Hij komt terecht in een afgrijselijke gevangenis waar hij uiteindelijk 11 jaar moet zitten Grisham schrijft het verhaal van Williamson op als aanklacht tegen het Amerikaanse rechtssysteem. “Het is een puinhoop”, aldus de schrijver in een interview dat hij geeft over De Gevangene. Over de zaak Debbie Carter en de gerechtelijke dwaling die volgt heeft streamingdienst Netflix de serie The Innocent Man gemaakt.

Interview met John Grisham

Grishams nieuwste boek, De onschuldigen, is wel fictief, maar gaat ook over een ten onrecht veroordeelde man. Advocaat Geert-Jan Knoops interviewt John Grisham over dit boek. Knoops heeft zelf verschillende mensen bijgestaan die onterecht veroordeeld zijn, waaronder de verdachten in de Puttense Moordzaak. “Sindsdien heb ik veel compassie voor deze onschuldigen”, zegt Knoops daarover tegen de redactie van Tijd voor MAX.

Bent u benieuwd naar het interview dat Knoops heeft gehad met John Grisham? Tijd voor MAX zendt er op 18 november 2019 fragmenten van uit. Bovenaan dit artikel vindt u het hele interview.

(Bron: Redactie Tijd voor MAX, website John Grisham, Hebban)

Geef een reactie

Reactie

  1. Frekie says:

    wat een geweldig intervieuw van meneer Knoops met 1 van mijn favoriete schrijvers !

Bekijk ook

Meer