Overlijden David Bowie

Omroep: MAX

Duur: 0:06:01

Uitzending: ma 11 jan 2016 01:00

0:06:01

Overlijden David Bowie

0:02:06

Overlijden David Bowie

David Bowie overleden

Zanger en David Bowie is zondag 10 januari 2016 op 69-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Op vrijdag 8 januari vierde de zanger nog zijn 69ste verjaardag en bracht op diezelfde dag een nieuw album uit getiteld Blackstar. 

Ziggy Stardust

David Bowie, die eigenlijk David Robert Jones heet, breekt eind jaren 60 door met het nummer Space Oddity. Ook in Nederland en Amerika staat het nummer hoog in de hitparades. Zijn markante en androgyne verschijning blijft niet onopgemerkt. Zeker niet met het verschijnen van het album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders form Mars in 1972. Het album is een groot succes, zowel commercieel als artistiek. Het succes van Ziggy Stardust komt abrupt tot een einde tijdens een live-concert in Londen. Dit concert is later verfilmd en uitgebracht als soundtrack onder de naam Ziggy Stardust-The Motion Picture.

Starman

In 1981 scoort Bowie samen met Queen een hit met het nummer Under Pressure. Het album Let’s Dance brengt hij in 1983 uit waar ook de hits Modern Love en China Girl op staan. Met het nummer This is not America scoort Bowie in 1985 een grote hit. Het nummer komt uit de film The Falcom Snowman. In dat zelfde jaar scoort hij nog een hit met het nummer Dancing in the Street dat hij samen met Mick Jagger opneemt. Er verschijnen verschillende albums met wisselend succes. Begin 2010 was er sprake dat David Bowie bezig was aan zijn autobiografie. Dit blijft bij geruchten want het boek is er niet gekomen. Halverwege 2011 verschijnt er alsnog een Bowie-biografie getiteld Starman. Schrijver is Paul Trynka, voormalig hoofdredacteur van het Britse muziekblad Mojo.

David Bowie is

In het Groninger Museum is tot en met 13 maart 2016 de tentoonstelling David Bowie is te zien. De tentoonstelling is een overzicht van de carrière van David Bowie. Meer dan 300 objecten uit het Bowie-archief waaronder songteksten, originele kostuums en zeldzaam materiaal van de afgelopen 50 jaar zijn op deze tentoonstelling samengebracht. De tentoonstelling startte in 2013 in het Victoria en Albert Museum in Londen.

Fenno Werkman staat op 11 januari 2016 in Tijd voor MAX stil bij het overlijden van David Bowie met uniek materiaal uit zijn eigen muziekarchief.

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. franco says:

  graag zou ik in aanmerking willen komen voor het boek van Mart Smeets , jaren heb voor the record gevolgd op radio2 .

 2. Janse says:

  Beste redactie,

  Ben ook nieyt zo een grote fan van David Bowie, maar vond dat opa Smeets in de uitzending van 11 januari toch wel veel tid werd gegund voor zijn muzikale voorkeur.
  Wat meer ruimte voor Fenno Werkman was gezien het overlijden van Bowie toch welopzijn plaats geweest.
  Mvg
  Janse Oosterbeek

 3. Cok Olyhoek says:

  Ik zou heeeeeeeel graag meedingen naar ’t boek van Mart Smeets!(kan dat op deze manier?!).