Duur 05:12
Gepubliceerd op 21 januari 2016

Vorstelijke vondst: armband Anna Paulowna

In 2016 is het 200 jaar geleden dat Anna Paulowna, zuster van de Russische tsaar, met de latere koning Willem II trouwt en naar Nederland komt. Voor Paleis Het Loo aanleiding om het leven van Anna Paulowna te belichten. Vele nog niet eerder in het openbaar getoonde voorwerpen uit het voormalig bezit van deze koningin zullen te zien zijn op de overzichtstentoonstelling.

Keizerlijke hoogheid

Als bruid nam Anna Paulowna een enorme vracht kostbare juwelen mee naar ons land. In haar ‘uitzet’ staat vermeld dat zij diverse ‘parures’  had, juwelensets bestaande uit colliers, oorhangers, broches en diademen. De meest dure stenen waren favoriet: robijnen, amethisten en saffieren, gecombineerd met diamanten. Ook beschikte zij over grote hoeveelheden parels. Maar zij was ook een liefhebster van goud. Natuurlijk moet zij van sieraden hebben gehouden, maar zij waren ook functioneel. Als dochter van een Russische tsaar, en zuster van twee staren, alleenheersers van een onmetelijke rijk, droeg zij haar juwelen om haar rang en positie duidelijk te maken. Toen haar echtgenoot Koning werd, werd zij koningin, maar zij voelde zich in de eerste plaats een keizerlijke hoogheid!

Oranjejuwelen

Nog altijd doe het hardnekkige verhaal de ronde dat de meeste Oranjejuwelen afkomstig zijn van Anna Paulowna. Maar dat is niet waar. Vrijwel al haar juwelen zijn (dat was gebruik) geërfd door haar dochter Sophie, die met de groothertog van Saksen-Weimar trouwde en in Duitsland woonde. Van foto’s van Sophie uit die tijd valt inderdaad af te lezen dat haar moeder Anna Paulowna een ongelooflijk grote juwelenschat moet hebben gehad. Deze juwelen zijn echter moeilijk traceerbaar door de ontmanteling van de Duitse vorstendommen na de Eerste Wereldoorlog. Vermoedelijk is een deel ervan verkocht. De Oranjes hebben dus naar verhouding weinig juwelen die van Anna Paulowna afkomstig zijn. De juwelen die koningin Máxima tegenwoordig bij officiële plechtigheden draagt, zijn bijna alle later door koning Willem III en koningin Emma besteld.

Op Paleis Het Loo wordt een gouden armband met amethist bewaard, die Anna Paulowna ooit weggaf aan een van haar ‘staatsdames’, zoals hofdames toen ook wel werden genoemd!

Van 7 oktober 2016 t/m 8 januari 2017 is de overzichtstentoonstelling Anna Paulowna te bezoeken op Paleis Het Loo.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer